Vrienden Cabauwse Molen logo
Molencomplex vanuit bovenhuis
Molen en zomerhuis
 

Molencomplex

Het hele complex van de Cabauwse Molen bestaat uit de molen met daarachter het zomerhuis, de noodbemalingsinstallatie, het bakstenen gemaalgebouw en de vooraan gelegen machinistenwoning die in de jaren 1950 werd gebouwd.

Het molencomplex is sinds 1966 eigendom van Stichting De Utrechtse Molens, die onderdeel uitmaakt van Stichting Het Utrechts Landschap. Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen ondersteunt de genoemde stichtingen bij het onderhouden en versterken van het molencomplex en met een praktische en lokale invulling.

Het zomerhuis

In 1880 bleek er wat geld over te zijn van het beheer en onderhoud van de molen en werd het al lang gewenste zomerhuis gebouwd. Dat diende voor opslag van goederen en voor het stallen van het vee van molenaar Cornelis Versteegt die er een klein boerenbedrijfje bij hield. In 1991 werd het oorspronkelijke zomerhuisje gesloopt.

De eerste prioriteit van de Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen was de herbouw van het zomerhuis. Om dit financieel mogelijk te maken organiseerden de Vrienden allerlei activiteiten om regionale giften en donaties te werven. Daarmee en met een subsidie van de Leader plusregeling werd de bouw gefinancierd. In 2012 was het zomerhuis klaar.

Het zomerhuis is nu te huur als unieke vergaderlocatie in de polder.

De noodbemalingsinstallatie

Nadat de kademolen in de jaren vijftig buiten gebruik was gesteld, bleek de capaciteit van molen en gemaal niet meer voldoende . Een noodgemaal bleek het antwoord. De situatie verbeterde door maatregelen in het kader van de ruilverkaveling, dus toen kon het noodgemaal weer verdwijnen. In 2008 kregen we de beschikking over een reservegemaal van de provincie, zodat weer iets van de oude situatie terugkwam. In 2016 hebben we een ombouw rondom de installatie gebouwd, zo is de installatie beter beschermd tegen de weersinvloeden en ziet deze er weer bijna net zo uit als vroeger.

Het gemaalgebouw

Op de plaats van de Eerste Molen werd in 1934 in opdracht van het Waterschap Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven een bakstenen gebouw neergezet met een dieselgemaal. Het ontwerp werd getekend door ingenieursbureau Van Hasselt & De Kooning. In 1943 verving een elektromotor de bestaande dieselmotor.

De Cabauwse Molen en het gemaal zijn allebei Rijksmonument:
Lees meer informatie daarover onder Rijksmonument-gemaal Lopik en Rijksmonument- de middelste molen Lopik.

De machinistenwoning

De woning voor de machinist van het gemaal werd gebouwd in de jaren ‘50.

Wilt u een paar dagen midden in de polder wonen met uitzicht op de Cabauwse Molen? Dat kan. De woning is te huur als vakantiewoning, via Buitenleven vakanties.

Tip

In het Groene Hart zijn verschillende wandel- en fietsroutes die langs het complex van de Cabauwse Molen komen.