RCHV HDMRK
 

Nieuwsarchief

DSPL_NIEUWS


donderdag 5 5 2016

Dauwtrappen 2016

 

Donderdag 5 mei, Hemelvaartsdag, ’s ochtends 5:45 uur, wandelaars stromen toe naar de Cabauwse molen, meer en meer, wel 85, een record! Even na zessen start de tocht, na een welkom van molenaar Erik. De molen staat glorieus in de eerste stralen van de zon, zich te spiegelen in het gladde water van de boezem. Met Piet, die de tocht heeft uitgezet, aan de leiding, gaan de wandelaars in een lange rij  door het ontwakende polderland. Met speciale toestemming mogen wij door weilanden die normaal afgesloten zijn, wel goed één pad aanhoudend om de broedende weidevogels niet te storen en zo weinig mogelijk gras plat te trappen. De passages van het ene land naar het andere zijn telkens weer verrassend, soms moeten we klimmen over krakende hekken, soms oversteken via een schommelende schouw. En als we achterom kijken, staat daar op de achtergrond telkens de molen, al wakend en uitkijkend, hoog boven het vlakke land. Dan komen we via het Kerkepad bij de de lommerrijke Achterkade, waar het vroege zonlicht door de bladeren wordt gefilterd. Een zwaan die zijn nest wil beschermen blokkeert de doorgang maar via een deskundig kloek optreden kunnen wij veilig passeren. We steken het boerderijlint van Polsbroek over en trekken verder naar de plassen van het natuurgebied Willeskop. Rust, uitgestrektheid, water en veel vogels. Dan verder naar Benschop waar het traditionele vervoer voor de terugweg op ons wacht. Een tractor met grote kar. Veel hilariteit, een klein beetje spanning, maar we komen veilig aan, voor de koffie met molenspeculaas, heerlijk in het zonnetje voor het zomerhuis en rondom de molen. Een zeer geslaagde dag!

[Not a valid template]

 
 


zaterdag 16 4 2016

Voorjaarswandeling Kursusprojekt

 

Zaterdag 16 april 2016 kregen we bezoek van een groep wandelaars, die vanaf de watertoren, over de kade in Polsbroek naar de molen kwamen lopen. Deze tocht was georganiseerd door het Kursusprojekt Benschop, onder leiding van Harry de With. De molenaars deden zoals altijd enthousiast hun verhaal. De meeste leden van de groep klommen helemaal tot in het bovenhuis van de molen, om goed te zien hoe alles werkte en van het mooie uitzicht over de polder te genieten.

Voorjaarswandeling kijkt binnen

 
 


donderdag 14 5 2015

Dauwtrappen 2015

Dauwtrappen 2015 Cabauwse Molen
 

Om 6:00 uur hadden zich ruim 50 enthousiaste wandelaars verzameld bij de Cabauwse molen. Een laagje mist trok langzaam op en de zon, die net op kwam, kreeg zo vrij spel. Onder aanvoering van Piet de Vos startten wij de tocht over het molenpad, staken de Lopikerweg over en gingen via de Leeuwenhuisbrug zo de Cabauwse polder in. De dunne nevelslierten gaven de velden een magische aanblik, een groepje hazen schoot voor ons weg terwijl een ooievaar rustig rondstapte. Via en paar planken overbrugden wij een paar  sloten en na de provinciale weg te hebben gekruist, kwamen wij in de polder Willige Langerak, onder het toeziend oog van zeer nieuwsgierige koeien. Via de Tiendweg bereikten wij de rustplek op het erf van bestuurslid Marian Vos. Daarna trokken wij verder over de Lekdijk naar het aardkundig monument De Bol langs de Lek. Daarvandaan gingen wij terug naar de molen in een grote wagen achter de tractor. De koffie met molenspeculaas liet iedereen zich goed smaken. Wat een prachtige ochtend!

Foto’s: Rob Glastra fotografie, Schoonhoven

 
 
 
FTR