SNGL HDMRK
 
CNTNT

De wieken zijn gestreken

De tweede fase van de restauratie is in volle gang!
Het uitnemen van de wieken in de eerste week van september 2020, was een enerverende en inspannende gebeurtenis.  Dit gaat grotendeels met de hand. Om te beginnen moest het hekwerk worden verwijderd. Hiervoor klommen de molenspecialisten, gezekerd in veiligheidsgordels, helemaal tot aan de as in de wieken.  Het buitenste deel van het hekwerk zaagden zij af, waarna zij de resterende stukken van de heklatten uit de roeden konden halen. Dit alles balancerend op de dunne latten, die door de wind nog eens extra schommelden. Dan moet je geen hoogtevrees hebben! Zo bleven de kale potroeden over.

Een hachelijke klus

De volgende klus was het uitnemen van die roeden. Deze ijzeren roeden uit 1877 en 1895 zijn 27 meter lang en wegen zo’n 1,5 ton per stuk. De roeden gaan door de askop heen en zitten met wiggen vast. Dus eerst werden die losgemaakt waarna de beide roeden een voor een uit de askop moesten worden neergelaten. De molenmakers gingen aan de slag met takels en lieren, alles op de ouderwetse manier. Het spannendste moment is als het bovenste eind van de roede net door de askop is en zo vrij komt te hangen. Deze zweeft dan alleen nog aan een kabel. Grote voorzichtigheid is geboden om te voorkomen dat de roede niet ergens tegenaan slaat, wat direct grote schade zal betekenen.  Alle toeschouwers hielden hun adem in, maar het liep goed af.

Op een mallejan (as met 2 grote wielen) werden de gevaartes met veel mankracht naar het gemaal gebracht, om te wachten op het vervoer naar de molenaarswerkplaats in Afferden.

FTR