HDMRK
 
PAGE
 

2 evenementen

Deze evenementen worden de komende tijd georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen. Alle evenementen vinden plaats in, bij en vanaf de molen.

Buiten deze evenementen kunt u ook op andere dagen de molen bezoeken. Scholen kunnen zich aanmelden voor een rondleiding en uitleg, maar u kunt ook terecht voor uw familie-, vrienden- of bedrijfsuitje.

DSPL_VNMNTN


zaterdag 2 september 2023

Viering 250 jaar bestaan

 

Op 1 mei 2023 bestaat de molen 250 jaar. Nadat de molen eind oktober 1722 helemaal was afgebrand, werd deze snel herbouwd en op 1 mei 1773 werd de nieuwe Middelste Molen molen in gebruik genomen (lees meer in het nieuwsbericht van 1 mei 2023).

De jaren zijn er niet aan af te zien. Na de 2 jaar durende restauratie die in 2021 werd afgerond, staat de 250-jarige weer in volle glorie in het landschap en draait en maalt alsof 1773 gisteren was.

Op 2 september 2023 vieren we dit heuglijke feit. Voor deze gelegenheid is een speciale film gemaakt die de functie van de molen belicht, tegen de historische achtergrond.

Na een formeel moment in de ochtend, is vanaf 13:00 uur iedereen welkom bij de molen, U kunt de film zien, de molen bekijken, een kopje koffie of thee met een gebakje nuttigen en natuurlijk gezellig een praatje  maken en alle verhalen horen. 

Nadere informatie volgt.

 
 


zaterdag 9 september 2023 tot en met zondag 10 september 2023

Open Monumentendag 2023

 

Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen weer duizenden monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek tijdens Open Monumentendag. De focus is dit jaar ‘Levend Erfgoed’ waarbij het publiek kennis kan maken met immaterieel erfgoed. Dan zit je bij een molen goed: welk erfgoed is meer levend dan een draaiende en malende molen? Dat geldt ook voor het molenaarsvak. Wist u dat het Nederlandse molenaarsambacht sinds 2017 is ingeschreven op de “Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid” van Unesco?

Dus natuurlijk stellen wij de Cabauwse Molen op beide dagen open. Wij organiseren geen speciale activiteiten, de dagen gaan helemaal om het ervaren van de molen zelf en het hele molencomplex. Ook is de film te zien die ter gelegenheid van het 250 jarige bestaan van de molen is gemaakt. In deze film komen alle aspecten van het functioneren van de molen en het ambacht van molenaar aan bod. 

U kunt de molen zowel op zaterdag 9 als op zondag 10 september bezoeken van 11:00 – 16:00 uur.

Adres: Lopikerweg west 106, 3411 AT Lopik (ingang tussen 101a en 102).
Kom liefst op de fiets. Komt u toch met de auto dan kunt u parkeren op het perceel oostelijk van het toegangspad naar de molen, naast Lopikerweg West 101a, Cabauw. Zie route.

Deelname is gratis.

In Lopik wordt Open Monumentendag ieder jaar in een andere kern georganiseerd. Dit jaar is dat in Benschop. Dit is goed te combineren met een bezoek aan de Cabauwse Molen, zie https://www.kunstencultuurlopik.nl/open-monumentendag/.

NB In Benschop wordt alleen op zaterdag 9 september Open Monumentendag gevierd.

 
 
 
 
MN3
 
MN3
Agenda

zaterdag 2 9 2023
250 jaar bestaan
 
zaterdag 9 9 2023
t/m zondag 10 9 2023

Open Monumentendag
 

Evenementenarchief

  Facebookpagina

FTR