RCHV HDMRK
 

Evenementenarchief

DSPL_VNMNTN


zaterdag 11 mei 2024 tot en met zondag 12 mei 2024

Nationale Molendagen 2024

 

Op zaterdag 11 & zondag 12 mei 2024 zijn weer de Nationale Molendagen. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Uiteraard zal er ook bij de Cabauwse Molen aandacht besteed worden aan deze dag.

Beide dagen kunt u van 11:00 tot 16:00 uur terecht om de molen van binnen en buiten bekijken. De molenaars vertellen graag over hun molen en kennen prachtige verhalen. Ook voor kinderen is er van alles te doen.

Adres: Lopikerweg west 106, 3411 AT Lopik (ingang tussen 101a en 102).
Kom liefst op de fiets. Komt u toch met de auto dan kunt u parkeren op de parkeerplaatsen aan de rechterkant van het molenpad of op het perceel oostelijk van het toegangspad naar de molen, naast Lopikerweg West 101a, Cabauw. Het is dan nog ca. 8 minuten lopen naar de molen. Zie route.

Deelname is gratis.

 
 


donderdag 9 mei 2024

Dauwtrappen 2024

 
Op Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 verzamelen we traditiegetrouw om 6:00 uur voor een dauwtraptocht vanaf de molen. Heel vroeger danste men op deze dag al heel vroeg blootsvoets en zingend door het gras. Het dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en men vierde zo de wederopbloei van de natuur. Nu bevelen we stevige en waterdichte wandelschoenen of laarzen aan voor een flinke wandeltocht, waarbij we genieten van de opkomende zon, de nevelslierten over de velden, de geuren en kleuren die zo vroeg heel intens zijn, spelende hazen, zingende vogels en alles wat dit polderland zo mooi maakt.
 
De wandelroute loopt door weilanden en over graskaden en is maximaal 10 km. Om 6:00 uur vertrekken wij vanaf de Cabauwse molen. Het meenemen van proviand en water voor onderweg is aan te bevelen.  Als afsluiting is er bij de molen koffie, thee en een traktatie. Daarnaast is er voor geïnteresseerden volop gelegenheid om de molen te bezichtigen.
 
Adres: Lopikerweg west 106, 3411 AT Lopik (ingang tussen 101a en 102).
Kom liefst op de fiets. Komt u toch met de auto dan kunt u parkeren in de parkeervakken aan de zijkant van het molenpad (voor het hek) of op het perceel oostelijk van het toegangspad naar de molen, naast Lopikerweg West 101a, Cabauw, zie route.
 
Deelname is gratis. Allen hartelijk welkom!!!
Informatie: Piet de Vos, tel 0348-552848. E-mail info@cabauwsemolen.nl
 
 


zaterdag 9 september 2023 tot en met zondag 10 september 2023

Open Monumentendag 2023

 

Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen weer duizenden monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek tijdens Open Monumentendag. De focus is dit jaar ‘Levend Erfgoed’ waarbij het publiek kennis kan maken met immaterieel erfgoed. Dan zit je bij een molen goed: welk erfgoed is meer levend dan een draaiende en malende molen? Dat geldt ook voor het molenaarsvak. Wist u dat het Nederlandse molenaarsambacht sinds 2017 is ingeschreven op de “Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid” van Unesco?

Dus natuurlijk stellen wij de Cabauwse Molen op beide dagen open. Wij organiseren geen speciale activiteiten, de dagen gaan helemaal om het ervaren van de molen zelf en het hele molencomplex. Ook is de film te zien die ter gelegenheid van het 250 jarige bestaan van de molen is gemaakt. In deze film komen alle aspecten van het functioneren van de molen en het ambacht van molenaar aan bod. 

U kunt de molen zowel op zaterdag 9 als op zondag 10 september bezoeken van 11:00 – 16:00 uur.

Adres: Lopikerweg west 106, 3411 AT Lopik (ingang tussen 101a en 102).
Kom liefst op de fiets. Komt u toch met de auto dan kunt u parkeren op het perceel oostelijk van het toegangspad naar de molen, naast Lopikerweg West 101a, Cabauw. Zie route.

Deelname is gratis.

In Lopik wordt Open Monumentendag ieder jaar in een andere kern georganiseerd. Dit jaar is dat in Benschop. Dit is goed te combineren met een bezoek aan de Cabauwse Molen, zie https://www.kunstencultuurlopik.nl/open-monumentendag/.

NB In Benschop wordt alleen op zaterdag 9 september Open Monumentendag gevierd.

 
 


zaterdag 2 september 2023

Viering 250 jaar bestaan

 

Op 1 mei 2023 bestaat de molen 250 jaar. Nadat de molen eind oktober 1722 helemaal was afgebrand, werd deze snel herbouwd en op 1 mei 1773 werd de nieuwe Middelste Molen molen in gebruik genomen (lees meer in het nieuwsbericht van 1 mei 2023).

De jaren zijn er niet aan af te zien. Na de 2 jaar durende restauratie die in 2021 werd afgerond, staat de 250-jarige weer in volle glorie in het landschap en draait en maalt alsof 1773 gisteren was.

Op 2 september 2023 vieren we dit heuglijke feit. Voor deze gelegenheid is een speciale film gemaakt “250 jaar voor de wind” die de functie van de molen belicht, tegen de historische achtergrond. Wat is de plaats van de molen in het landschap en wat betekent de molen voor dat landschap? We zien de dagelijkse handelingen van de molenaar en wat erbij komt kijken om de molen te laten draaien en malen. Vanuit het verleden kijken we ook naar de toekomst en het belang van de opleiding van nieuwe bevlogen molenaars.

Na een formeel moment in de ochtend, is vanaf 14:00 uur iedereen welkom bij de molen. U kunt de film zien, de molen bekijken, een kopje koffie of thee met een gebakje nuttigen en natuurlijk gezellig een praatje  maken en alle verhalen horen. 

Kinderen kunnen allerlei spellen doen en genieten van versgebakken popcorn van de popcorn-kar.

De sfeer wordt erin gebracht door het Cabauws Weteringkoor, dat erom bekend staat van ieder optreden een feest te maken. Het belooft een hele gezellige middag te worden!

 
 


donderdag 18 mei 2023

Dauwtrappen 2023

 

Op Hemelvaartsdag 18 mei 2023 verzamelen we traditiegetrouw om 6:00 uur voor een dauwtraptocht vanaf de molen. Heel vroeger danste men op deze dag al heel vroeg blootsvoets en zingend door het gras. Het dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en men vierde zo de wederopbloei van de natuur. Nu bevelen we stevige en waterdichte wandelschoenen of laarzen aan voor een flinke wandeltocht, waarbij we genieten van de opkomende zon, de nevelslierten over de velden, de geuren en kleuren die zo vroeg heel intens zijn, spelende hazen, zingende vogels en alles wat dit polderland zo mooi maakt.

De wandelroute loopt door weilanden en over graskaden en is maximaal 10 à 12 km. Om 6:00 uur vertrekken wij vanaf de Cabauwse molen. Het meenemen van proviand en water voor onderweg is aan te bevelen.  Als afsluiting is er bij de molen koffie, thee en heerlijke molenspeculazen. Daarnaast is er voor geïnteresseerden volop gelegenheid om de molen te bezichtigen.

Adres: Lopikerweg west 106, 3411 AT Lopik (ingang tussen 101a en 102).
Kom liefst op de fiets. Komt u toch met de auto dan kunt u parkeren op het perceel oostelijk van het toegangspad naar de molen, naast Lopikerweg West 101a, Cabauw. Zie route.
Deelname is gratis. Allen hartelijk welkom!!!
Informatie: Piet de Vos, tel 0348-552848. E-mail info@cabauwsemolen.nl

 
 


zaterdag 13 mei 2023 tot en met zondag 14 mei 2023

Nationale Molendagen 2023

 

Op zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023 zijn weer de Nationale Molendagen. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Uiteraard zal er ook bij de Cabauwse Molen aandacht besteed worden aan deze dag.

Beide dagen kunt u van 11:00 tot 16:00 uur terecht om de molen van binnen en buiten bekijken en een kopje koffie thee of limonade te drinken.

De molenaars vertellen graag over hun molen en kennen prachtige verhalen. Kinderen kunnen zich uitleven met een paar leuke spelletjes en daarna genieten van ter plekke gebakken popcorn. Als zij meedoen aan de molenroute van de Hollandse Molen, kunnen zij ook hun molenroutekaart laten stempelen.

Adres: Lopikerweg west 106, 3411 AT Lopik (ingang tussen 101a en 102).
Kom liefst op de fiets. Komt u toch met de auto dan kunt u parkeren op de parkeerplaatsen aan de rechterkant van het molenpad of op het perceel oostelijk van het toegangspad naar de molen, naast Lopikerweg West 101a, Cabauw. Het is dan nog ca. 8 minuten lopen naar de molen. Zie route.

Deelname is gratis.

 
 


donderdag 26 mei 2022

Dauwtrappen 2022

 

Op Hemelvaartsdag 26 mei 2022 is het weer zover. Eindelijk kunnen we de oude traditie van het dauwtrappen in ere herstellen, nadat Corona de afgelopen 2 jaren roet in het eten gooide.

We verzamelen om 6 uur bij de Cabauwse Molen en vertrekken daarvandaan voor een tocht van ca 10-12 kilometer door weilanden en over graskaden. We genieten van de  opkomende zon, de nevelslierten over de velden, de geuren en kleuren die zo vroeg heel intens zijn, spelende hazen, zingende vogels en alles wat dit polderland zo mooi maakt. 

Het meenemen van proviand en water voor onderweg is aan te bevelen, evenals stevige en waterdichte wandelschoenen of laarzen. Als afsluiting is er bij de molen koffie, thee en een lekkernij. Daarna is er voor geïnteresseerden volop gelegenheid om de molen te bezichtigen.

Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw), de toegang is tussen nr. 101a en 102. Parkeren in het weiland, volg de instructies van de parkeerwachters.  Het is dan nog 10 minuutjes lopen naar de molen. Op de fiets kunt u doorrijden over het molenpad tot aan het gemaal.
Deelname is gratis.
Informatie: Piet de Vos, tel. 06-12530352 of Jan Dirk Schinkel, tel. 0348-552882. E-mail info@cabauwsemolen.nl

Allen hartelijk welkom!!!

 
 


zaterdag 9 oktober 2021

Feestelijke heropening van de molen

 

Een bijzonder moment: De molen gaat weer draaien en malen!  Op 8 oktober 2021 stellen wij de Middelste Molen van Cabauw officieel opnieuw in werking, in een kleine formele bijeenkomst. Op zaterdag 9 oktober houden wij open huis.

De molen heeft ruim tweeëneenhalf jaar stil gestaan. Gedurende die tijd heeft een ingrijpende restauratie plaats gevonden van verschillende onderdelen van de molen, de potroeden en de watergang.
 
Alle buren, gulle sponsors, vrienden van de molen, trouwe ambassadeurs of vrijwilligers hebben een grote betrokkenheid bij deze bijzondere molen en hebben veel bijgedragen aan het mogelijk maken van de restauratie. Daarom vieren wij graag op zaterdag 9 oktober samen met hen dat de werkzaamheden succesvol zijn afgerond.
 
Wij houden zaterdag dan ook vanaf 12:00 tot ca 16:00 uur open huis, zodat iedereen kan zien hoe de molen erbij staat en kennis kan  nemen van het restauratiewerk.

Van harte welkom!

Adres: Lopikerweg west 106, 3411 AT Lopik (ingang tussen 101a en 102).
Kom liefst op de fiets. Komt u toch met de auto dan kunt u parkeren op het perceel oostelijk van het toegangspad naar de molen, naast Lopikerweg West 101a, Cabauw.

 
 


zaterdag 11 september 2021 tot en met zondag 12 september 2021

Open Monumentendag 2021

 

Het thema van Open Monumentendag 2021 is “Mijn monument is jouw monument”. Een mooier thema kun je je niet denken op de eerste Open Monumentendag na de afronding van de restauratie. Juist nu willen we natuurlijk graag dit prachtige monument uit 1773 met iedereen delen. Wij organiseren geen speciale activiteiten, de dagen gaan helemaal om het ervaren van de molen zelf en het hele molencomplex.

U kunt de molen zowel op zaterdag 11 september als op zondag 12 september bezoeken van 11:00 – 16:00 uur..

In Lopik wordt Open Monumentendag ieder jaar in een andere kern georganiseerd. Dit jaar is dat in Polsbroek. Dit is goed te combineren met een bezoek aan de Cabauwse Molen, zie https://www.kunstencultuurlopik.nl/open-monumentendag/.

NB In Polsbroek alleen op zaterdag 11 september, bij de Cabauwse Molen zowel zaterdag 11 september als op zondag 12 september.

 
 


donderdag 8 juli 2021 tot en met zondag 8 augustus 2021

Herman de Man-maand

 

Van 8 juli t/m 8 augustus is het Herman de Man-maand. Een maand lang verzorgt stichting Het Platteland een programma met culturele, educatieve en recreatieve activiteiten in de Krimpener- en Lopikerwaard. Herman de Man (op 11 juli 1898 geboren te Woerden, overleden op 14 november 1946 te Schiphol) was een Nederlands schrijver van voornamelijk literaire streekromans. Als kind woonde hij onder meer in Woerden, Polsbroekerdam, Benschop, Oudewater en Gouda. De boeken van Herman de Man spelen zich voornamelijk af in de streek waarin hij opgroeide.

Voor wie zich wil onderdompelen in het landschap, werk en leven van schrijver Herman de Man kan zijn hart ophalen. Er zijn vijf fietstochten door de mooie polders van de Lopiker- en Krimpenerwaard die langs plekken uit zijn leven en werk leiden. Route 2 leidt langs de Cabauwse molen. U kunt hier even afstappen en foto’s maken of de molen bezoeken. Uiteraard zullen hierbij de dan geldende Corona-maatregelen in acht worden genomen. Dit kan betekenen dat u even moet wachten of er alleen buiten iets verteld kan worden.

In de gemeente Lopik zijn er ook evenementen bij Boerderij Kromwijk vlak bij de molen (meerdere data, zoek op ‘Kromwijk’ in de agenda), een van de filmlocaties voor de serie “Het Wassende Water” naar het gelijknamige boek van Herman de Man, vanuit Polsbroek vertrekt een koetsentocht met authentieke paardenrijtuigen, bij het Dijkhuis in Jaarsveld zijn speciale rondleidingen en op 25 juli vinden 2 muzikale vertelvoorstellingen “Het Wassende Water” plaats in het Dijkhuis.

 
 


donderdag 21 mei 2020

Dauwtrappen 2020 GEANNULEERD

 

In verband met de maatregelen ter voorkoming van verdere bestrijding van het nieuwe Corona-virus, is dit evenement helaas geannuleerd.


Op Hemelvaartsdag 21 mei 2020 verzamelen we traditiegetrouw om 6 uur voor een dauwtraptocht vanaf de molen. Heel vroeger stonden mensen al om 3:00 uur op, om al zingend blootsvoets door het gras te dansen. Het dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en men vierde zo de wederopbloei van de natuur. Nu bevelen we stevige en waterdichte wandelschoenen of laarzen aan en we starten pas om 6:00 uur, maar dat is vroeg genoeg om te genieten van de opkomende zon, de nevelslierten over de velden, de geuren en kleuren die zo vroeg heel intens zijn, spelende hazen, zingende vogels en alles wat dit polderland zo mooi maakt. 

Er is een mooie wandelroute uitgezet door weilanden en over graskaden, van maximaal 10 à 12 km. Om 6:00 uur vertrekken wij vanaf de Cabauwse molen. Het meenemen van proviand en water voor onderweg is aan te bevelen. We zullen een “rondje” lopen. En …. als afsluiting is er bij de molen koffie, thee en heerlijke molenspeculazen. Daarnaast is er voor geïnteresseerden volop gelegenheid om de molen te bezichtigen.

Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw): het pad tussen nr. 101a en 102 inrijden en net voor het toegangshek van het molenpad, links het terrein van de buurman oprijden dat wij mogen gebruiken om te parkeren (waarvoor veel dank!). Zie route.
Deelname is gratis. Allen hartelijk welkom!!!
Informatie: Piet de Vos, tel 0348-552848 of Jan Dirk Schinkel 0348-552882. E-mail info@cabauwsemolen.nl

 
 


zaterdag 9 mei 2020 tot en met zondag 10 mei 2020

Nationale Molendagen 2020 GEANNULEERD

 

In verband met de overheidsrichtlijnen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het nieuwe Corona-virus hebben wij onze viering van de nationale molendagen geannuleerd. Deze dagen zijn ook op nationaal niveau afgelast.


Op zaterdag 9 en zondag 10 mei zijn weer de Nationale Molendagen. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Uiteraard zal er ook bij de Cabauwse Molen aandacht besteed worden aan deze dag. De molen kan helaas nog niet draaien, omdat wij midden in de restauratie van de molen zitten. Of we speciale activiteiten kunnen organiseren hangt af van de fase waarin de restauratie zich op dat moment bevindt. Dit wordt enkele weken voor de molendagen bekend gemaakt. 

 
 


zondag 5 april 2020 tot en met zondag 19 april 2020

Tocht 75 jaar Vrijheid Cabauw GEANNULEERD

 

In verband met de richtlijnen en adviezen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus heeft de Cabauwse organisatiecommissie van de tocht besloten dat deze geen doorgang kan vinden. Als er op een tijdstip later in het jaar alsnog iets georganiseerd wordt, publiceren wij dat op deze plek.


Tijdens een route door Cabauw fietst of loopt u op 2 zondagen in april, langs allerlei locaties met een verhaal uit de oorlog. Op deze locaties worden filmfragmenten vertoond, zullen er ervaringen verteld worden en zijn er leuke activiteiten.

Ook bij de Cabauwse Molen worden verhalen verteld. Hier concentreert zich dat op geheime zend- en ontvangactiviteiten van versleutelde telegramberichten die hier aan het eind van de oorlog plaatsvonden. U kunt in het zomerhuis even pauzeren met een kop koffie of thee en heerlijke molenspeculaas.

Te bezoeken locaties zijn o.a: Kooilust, Boerderij Kromwijk, Lopikerweg West 74 inzake de Ben Beelenbrug, de kerk van Cabauw de lagere school. Wilt u liever niet fietsen of wandelen maar gereden worden? Dan kunt u op de “Shop & Neer Bus” stappen. Op meerdere locaties zal een routekaart beschikbaar zijn. Zodra hierover meer bekend is, zal dat ook hier worden gepubliceerd.

Daarnaast staan er de gehele maand bordjes met een QR-code langs de route waarop u de filmfragmenten kunt bekijken.

Data: zondag 5 april en zondag 19 april 2020.
Tijden: Tussen 11:30 en 16:00 uur.

Foto: de vlag die bij de bevrijding op 5 mei 1945 op de Cabauwse Molen wapperde.

 
 


zaterdag 13 juli 2019

Boeldag boerderij t.b.v. molen

 

Verkoop van huisraad uit woonboerderij vanwege verhuizing: diverse huisraad, van serviezen tot kasten, trommels tot stoelen. U treft hier o.a. antiek, curiositeiten, spullen uit grootmoeders tijd en gebruiksartikelen. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar de molen van Cabauw. Zaterdag 13 juli van 11:00-16:00 uur. Lopikerweg west 91, Cabauw. Parkeren 2 euro.

 
 


zondag 30 juni 2019

Muzikale High Tea bij de Molen

 

Stel het je eens voor: een mooie zondagmiddag bij de molen, de inspiratie van deze historische plek, het weidse polderland om je heen, vogels die zingen, kikkers die kwaken en verder stilte.

In deze setting heerlijk genieten van lekkere zoete en hartige hapjes en live muziek. Een perfecte zomerse zondagmiddagbesteding.

 • Aanvang: 15:00 uur
 • Kosten: € 20,00; opbrengst voor de restauratie van de molen
 • Beperkt aantal plaatsen
 • Aanmelden via: actie@cabauwsemolen.nl voor 26 juni 2019.
 • Meer informatie via: actie@cabauwsemolen.nl en 0348-447057 of 06-51415143.

 

Locatie & parkeren

Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw) – in de navigatie 101 of 102 aanhouden. Het pad tussen nr. 101a en 102 inrijden; dit wordt gemarkeerd door een vlag en bruine bordjes “Middelste Molen”. Na ca 20 meter links het terrein van de buurman oprijden (door grote ijzeren hekken heen, ruimte voor een stal) dat wij mogen gebruiken om te parkeren. Het is aangegeven met P-borden.
Vanaf het parkeerterrein is het ongeveer 8 minuten lopen naar de molen over het molenpad.

Route: Route

Tip: geniet nog extra van de mooie omgeving en kom op de fiets! Op de fiets kunt u het molenpad af fietsen en uw fiets bij het gemaal wegzetten.

 

 
 


donderdag 30 mei 2019

Dauwtrappen 2019

 

Op Hemelvaartsdag 30 mei 2019 verzamelen we traditiegetrouw om 6 uur voor een dauwtraptocht vanaf de Cabauwse Molen. Heel vroeger stonden mensen al om 3:00 uur op om al zingend blootsvoets door het gras te dansen. Het dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en men vierde zo de wederopbloei van de natuur. Nu bevelen we stevige en waterdichte wandelschoenen of laarzen aan en we starten pas om 6:00 uur, maar dat is vroeg genoeg om te genieten van de opkomende zon, de nevelslierten over de velden, de geuren en kleuren die zo vroeg heel intens zijn, spelende hazen, zingende vogels en alles wat dit polderland zo mooi maakt.

Er zullen 2 mooie wandelroutes worden uitgezet met verschillende lengtes en met verschillende starttijden.  De eerste start om 6:00 uur en zal ca. 12 km lang zijn. De tweede start rond 7:00 uur en dan zal een afstand van ongeveer 8 km worden afgelegd. Het meenemen van proviand en water voor onderweg is aan te bevelen. Naast de genoemde wandelschoen is het handig een lange broek te dragen omdat we soms door lang gras (met mogelijk brandnetels) lopen en ter vermijding van teken. Ook een verrekijker is handig.

Als afsluiting is er bij de molen koffie, thee en deze keer als verrassing voor het eerst ook een heus ontbijtje. Wat denkt u daarvan? Gezellig aan een eitje onder de molen!
Natuurlijk is er ook gelegenheid om de molen te bezichtigen.

Deelname is gratis. Omdat de molen een grote restauratie nodig heeft,wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.

Inschrijven nodig!

Om voldoende ontbijtjes klaar te hebben staan en om de groepen juist in te kunnen delen, is het wel handig als u zich even kunt aanmelden via actie@cabauwsemolen.nl. Meer informatie: 0348-447057 of 06-51415143.

Kinderen

Kinderen kunnen zonder bezwaar meelopen, onder begeleiding van een volwassene. Ouders kunnen zelf het beste inschatten of hun kinderen de opgegeven afstanden aan kunnen. Om rekening mee te houden: We lopen soms over oneffen terrein, waar het gras mogelijk hoog staat. Eind mei zullen veel delen al wel gemaaid zijn. Soms moeten we sloten via een plank oversteken. Deze keer zijn er ook wel hele stukken goed begaanbare verharde paden.

Honden

Honden kunnen helaas niet mee, omdat wij door weilanden gaan waar vee kan lopen en hazen en weidevogels frequent voorkomen.

Locatie & parkeren

Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw) – in de navigatie 101 of 102 aanhouden. Het pad tussen nr. 101a en 102 inrijden (wordt gemarkeerd door een vlag en bruine bordjes “Middelste Molen”. Na ca 20 meter links het terrein van de buurman oprijden (door grote ijzeren hekken heen, ruimte voor een stal) dat wij mogen gebruiken om te parkeren. Het is aangegeven met P-borden.
Vanaf het parkeerterrein is het ongeveer 8 minuten lopen naar de molen over het molenpad, dus het is handig om ervoor te zorgen minimaal 10 minuten voor de aanvangstijd op het parkeerterrein te zijn.
In verband met de beperkte parkeermogelijkheden stellen we carpoolen zeer op prijs.

Op de fiets kunt u het molenpad af fietsen en uw fiets bij het gemaal wegzetten.

In het zomerhuis achter de molen is een toilet beschikbaar.

Laat je sponsoren voor de molen!

Deelname is gratis. Maar omdat de molen een grote restauratie nodig heeft, krijgt dit evenement een fondsenwervend karakter. De dauwtrapprestatie is uitermate geschikt om je te laten sponsoren. Zo wordt dat je  eigen inzamelingsactie voor de Cabauwse Molen. Dat is dan gelijk onze uitdaging aan de deelnemers! Dit is natuurlijk niet verplicht. U kunt ook gewoon gratis meedoen en (wel of niet) een vrijwillige bijdrage  in de pot doen.
De sponsoring is heel makkelijk te realiseren met behulp van ons actieplatform, je hoeft dan alleen maar een linkje door te sturen naar je achterban. We helpen je er graag mee. Klik hier voor een uitleg over het opzetten van je actie. Als  je het niet via het digitale platform wilt doen kun je de sponsorlijst gebruiken. Wilt u de Cabauwse Molen op een andere manier helpen? Klik dan op “Wat kunt u doen?“.

 

 

 
 


zaterdag 11 mei 2019 tot en met zondag 12 mei 2019

Nationale Molendagen 2019

 

Tijdens de Nationale Molendagen zal het bruisen van activiteiten rond de Cabauwse Molen met heel veel leuke activiteiten voor jong en oud. Kinderen kunnen hun molenaarsdiploma halen, er zijn allerlei leuke spellen met prijsjes. Daarnaast is er veel spanning en sensatie met de badeendjes-race, waarvan de opbrengst voor de restauratie van de molen is. En natuurlijk kunt u de molen bezichtigen.

Beide dagen kunt u van 11:00 tot 16:00 uur terecht om de molen van binnen en buiten bekijken, een kopje koffie te drinken en een vers gebakken wafel of iets anders te eten. Bij mooi weer kunt u ook picknicken rond de molen; een lekker  gevulde picknickmand is verkrijgbaar in het zomerhuis.

De molenaars vertellen graag over hun molen en kennen prachtige verhalen.
Kinderen kunnen van alles leren over de molen in een leuke ontdekkingstocht vol met opdrachtjes en zo hun “Molenaarsdiploma” behalen! Zij krijgen een gratis molenbouwplaat en kunnen molens knutselen en kleuren.

Verder zijn er allerlei leuke oud-Hollandse spelen waarbij veel leuke prijsjes te verdienen zijn.

Als klap op de vuurpijl biedt de badeendjesrace in de wetering voor de molen veel spanning en sensatie ! Welk eendje wint en bezorgt de houder van het lootje met zijn nummer een mooie prijs? Er zijn zowel op zaterdag als op zondag 3 races. Hiervoor kunt u op de dag zelf lootjes kopen ad € 2,00 per lootje, maar ook vooraf al. De opbrengst hiervan is volledig voor de restauratie van de Cabauwse molen.

Er zijn dankzij onze sponsors geweldige prijzen te winnen: 1-minuut gratis winkelen bij Plus Van Velzen, een dag gratis springkussen van Spel Verhuur Centrale Polsbroek, een overnachting in een hooiberghut bij Boerderij Kromwijk, een overnachting in B&B Landsman’s Lekzicht, een eendenbroedkorf, handgemaakte leren tassen van Li & Bailly Bags, een dagje Ouwehands Dierenpark in Rhenen voor 4 personen, een luxe retro sporttas met een bon voor een maand onbeperkt sporten van LopikF!t, vrijkaartjes voor de High Tea bij de molen op 30 juni, bioscoopbonnen, bloemenbonnen, natuur- en molenboeken en nog veel meer.
Meer informatie over de badeendjesrace in “uitgelicht”.

Wat iets anders is dan andere jaren is dat de molen niet mag draaien vanwege technische problemen. Dezelfde problemen die de veroorzaken dat een grootscheepse restauratie nodig is. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, want dit betekent dat iedereen vrij rond kan lopen zonder risico op een ‘klap van de molen’. Zo kunt u dicht bij de kern komen, op plaatsen die bij een draaiende molen niet te bezichtigen zijn. U kunt dus meer zien!

De kinder-ontdekkingstocht en rondleidingen zijn gratis. Met de overige activiteiten willen we geld inzamelen voor de grote restauratie die de molen nodig heeft. Helpt u mee?  Of wilt u op een andere manier de molen steunen? Klik dan op Wat kunt u doen?

Zien we u op één van deze dagen?

Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw): ingang tussen nr. 101a en 102. Zie routeaanwijzingen.

 
 


zaterdag 11 mei 2019 tot en met zondag 12 mei 2019

Uitgelicht: Badeendjesrace

 

Een poldermolen is onlosmakelijk verbonden met water en het water met eenden. Dus wie kunnen we beter te hulp roepen voor een spannende race bij de molen dan eenden. In dit geval kiezen we dan wel voor de namaakvariant in de vorm van badeendjes. We hebben er 250. Deze gaan tijdens de nationale molendagen op 11 en 12 mei een aantal keren “zwemmen” in de watergang bij de molen, daarbij enigszins geholpen door sterke waterstralen en natuurlijk luid aangemoedigd door iedereen die langs de kant staat te kijken. Ze zwemmen in de richting van een fuik. Het eendje dat het eerste in de fuik zwemt heeft gewonnen en de houder van het lootje met zijn nummer wint de eerste prijs. De volgorde van binnenkomst bepaalt de rest van de prijzen.

Er zijn zowel op zaterdag als op zondag 3 races. Hiervoor kunt u op de dag zelf lootjes kopen ad € 2,00 per lootje, maar ook vooraf al (*zie hieronder). De opbrengst hiervan is volledig voor de restauratie van de Cabauwse molen.

Er zijn dankzij onze sponsors geweldige prijzen te winnen:

 • 1-minuut gratis winkelen bij Plus Van Velzen,
 • een dag gratis springkussen van Spel Verhuur Centrale Polsbroek,
 • een overnachting in een hooiberghut bij Boerderij Kromwijk,
 • een overnachting in B&B Landsman’s Lekzicht,
 • een eendenbroedkorf,
 • handgemaakte leren tassen van Li & Bailly Bags,
 • een dagje Ouwehands Dierenpark in Rhenen voor 4 personen,
 • een luxe retro sporttas met een bon voor een maand onbeperkt sporten van LopikF!t,
 • vrijkaartjes voor de High Tea bij de molen op 30 juni,
 • bioscoopbonnen, bloemenbonnen,
 • natuur- en molenboeken
 • overige prijzen en kinderprijzen

Zie de Prijzenlijst badeendjesrace 2019.

Hoe werkt het?

De eendjes zijn allemaal genummerd van 1 – 250, en we hebben ook lootjes met nummer van 1 – 250. De eendjes gaan 6 keer zwemmen, we hebben dan ook 6 series lootjes, met verschillende kleuren. De volgorde van binnenkomst van de eendjes bepaalt de prijzen. Als bijvoorbeeld eendje 231 als eerste binnenkomt in de rode race, valt de eerste prijs op het rode lootje met nummer 231. De lotnummers worden voorafgegaan door “zat.” voor zaterdag en door “zon.” voor zondag.

Tijden van de races

 • Zaterdag 11 mei: rode lootjes voor race om 12:00 uur, blauwe lootjes 13:30 uur, gele lootjes 15:00 uur.
 • Zondag 12 mei: okergele lootjes voor race om 12:00 uur, groene lootjes 13:30 uur, witte lootjes 15:00 uur.

Het kan zijn dat de bovengenoemde tijden van de races iets aangepast moeten worden, indien de omstandigheden dit noodzakelijk maken. Bijvoorbeeld als het weer het niet toelaat om een bepaalde race op dat tijdstip uit te voeren.

* Voorverkoop lootjes

U kunt lootjes voor de badeendjesrace kopen bij de kassa van The Read Shop in Plus van Velzen te Lopik vanaf vrijdag 3 mei tot vrijdag 10 mei.

Een aantal vertegenwoordigers van de Cabauwse Molen zullen zelf lootjes verkopen bij de ingang van Plus van Velzen Lopik op vrijdagavond 3 mei van 19:00 – 21:00 uur en zaterdag 4 mei van 14:00 tot 17:00 uur.

Per e-mail bestellen

U kunt de lootjes ook per email bestellen via actie@cabauwsemolen.nl onder vermelding van het aantal lootjes en voor welke race u deze wilt, bijvoorbeeld voor iedere race 1 of een aantal per specifieke race:

 • Zaterdag: rood voor race om 12:00 uur, blauw 13:30 uur, geel 15:00 uur.
 • Zondag: oker voor race om 12:00 uur, groen 13:30 uur, wit 15:00 uur.

Wij sturen u dan een betalingsverzoek en na de ontvangst van uw betaling sturen wij u de lootjes digitaal toe.

Moet ik zelf aanwezig zijn?

Nee dat is niet nodig. Het is natuurlijk veel leuker als u komt kijken, want het worden gezellige dagen waar nog veel meer te doen is, maar als u niet in de gelegenheid bent, dan nemen wij per e-mail of telefoon contact met u op indien u een prijs gewonnen heeft.

Prijzen

Er worden 6 races gehouden, 3 op zaterdag en 3 op zondag. De prijzen worden gecategoriseerd naar waarde als eerste, tweede, derde prijzen etc., dus 6 eerste prijzen, 6 tweede prijzen enzovoorts. Per race zijn er andere prijzen, die wel in waarde overeenkomen. Welke prijs binnen een categorie voor een bepaalde race geldt, wordt via loting vastgesteld. Deze loting vindt per race bij de prijsuitreiking van die race plaats. Van sommige prijzen zijn er 6 stuks, zodat deze in iedere race hetzelfde zijn. Zie de prijzenlijst met de aanbieders van de prijzen.

Bepaling van de prijzen als de race niet door kan gaan

Als het heel slecht weer is, waardoor de race absoluut geen doorgang kan vinden, zullen de prijzen per trekking worden bepaald.

Reglement

Voor alle regels, zie het Reglement Badeendjesrace Cabauwse Molen 2019.

 
 


woensdag 1 mei 2019

Presentatie “Planten en dieren in onze prachtige Lopikerwaard”

 

Wilt u ook wel wat meer weten over alles wat hier bloeit en groeit, rondvliegt, kruipt en springt? Kom op woensdagavond 1 mei a.s. naar de Cabauwse Molen. Om 19:30 uur nemen we even een kijkje in de polder (voor zover dat kan in het broedseizoen). Waarschijnlijk zien we grutto’s, kieviten, tureluurs en andere weidevogels en natuurlijk allerlei bloemen en planten.

Daarna gaan we aan de koffie in het zomerhuis waar Co van Zuijlen een presentatie verzorgt met prachtige foto’s van planten, vogels, insecten en dieren, afgewisseld met muziek. Co weet alles van ons polderland en is al jaren actief bij de Weidevogelbescherming Lopik. Hij weet als geen ander nesten te vinden om deze  vervolgens te markeren en te beschermen. Hij weet ook van alles over de specifieke toepassingen en geneeskrachtige eigenschappen van planten als weegbree, brandnetels en hondsdraf.

Woensdag 1 mei, 19:30 – 22:00 uur. Verrekijkers meenemen (en als het nat is laarzen aan)!

Entree: € 10,00, dit komt geheel ten goede aan de restauratie van de Cabauwse Molen.

Locatie: Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw): ingang tussen nr. 101a en 102. In verband met beperkte aantal plaatsen wel aanmelden bij info@cabauwsemolen.nl of 0348-552882.

 
 


zaterdag 30 maart 2019

Startschot acties restauratie

 

Ook zo benieuwd wat er nu precies aan de hand is met de molen? Wat voor restauratie nodig is en hoe dat betaald moet gaan worden? Op zaterdag 30 maart 2019 gaan we alles uit de doeken doen.  Het belang van onze molen is zo groot, die willen we behouden en weer zien draaien!

Van harte welkom in de hooiberg van Boerderij Kromwijk, Lopikerweg west 88, 3411 AS Cabauw om 11:00 uur. De koffie staat klaar!

We geven dan ook op ludieke wijze het startschot voor de fondsenwervingsacties.
Voor de fondsenwerving  hebben we veel hulp nodig. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen, door vriend te worden, te doneren, te komen helpen of zelf een actie te organiseren. Dit geldt evenzeer voor verenigingen en bedrijven. Ook scholen en kinderen kunnen in actie komen.

Wilt u helpen, een bijdrage doen of iets organiseren? Daar zijn we blij mee! Kom alsjeblieft zaterdag 30 maart even langs. Wij vertellen graag hoe dit kan werken en we kunnen dan direct samen met u kijken wat u kunt doen.

Het is fijn als u via de email even laten weten of u komt. We kunnen dan zorgen dat we genoeg stoelen en koffie klaar hebben staan. Wij zien u graag komen!

 
 


zaterdag 8 september 2018 tot en met zondag 9 september 2018

Open Monumentendagen 2018

 

Dit jaar concentreert de monumentendag in Gemeente Lopik zich in Lopik dorp rond het nationale thema “In Europa”. Op de markt in Lopik zal de molen vertegenwoordigd zijn, maar natuurlijk gaat de molen ook open en zullen wij iets rond dit thema organiseren. Zodra de datum dichterbij komt zullen wij meer informatie over de activiteiten publiceren.

Met het thema “In Europa” sluit de Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal liggen op wat ons in dit deel van de wereld bindt, met aandacht voor internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en uitwisseling van kennis en wetenschap. Maar ook aandacht voor de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt.

Het verleden kenmerkt zich door hectische gebeurtenissen. Met de Europese Unie, vrede, welvaart en onderlinge solidariteit is er een gemeenschappelijke basis die in de loop van de tijd mede gestalte heeft gekregen in de vorm van ons gemeenschappelijke Europese erfgoed. Of het nu om bodemvondsten gaat, om roerende en onroerende monumenten, om cultuurlandschappen, om handelsroutes, migratie, internationale verdragen, transport, of om immaterieel erfgoed: overal zit wel een Europese dimensie aan.

De molen is niet alleen een uniek monument maar heeft ook een rol gespeeld in de vorming van het cultuurlandschap dat Nederland zo typeert. Genoeg aanknopingspunten dus.

 
 


zaterdag 12 mei 2018 tot en met zondag 13 mei 2018

Nationale Molendagen

 

Op zaterdag 12 en zondag 13 mei zijn weer de Nationale Molendagen. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Uiteraard zal ook de Cabauwse Molen draaien en bruisen. Beide dagen kunt u van 11:00 tot 16:00 uur terecht om de molen van binnen en buiten bekijken, een kopje koffie te drinken en een wafel te eten. Kinderen kunnen van alles leren over de molen en hun “Molenaarsdiploma” halen!  Zij krijgen een gratis Molen-ontdek-boekje en kunnen molens knutselen en kleuren. De molenaars vertellen graag over hun molen en kennen prachtige verhalen. Zien we u op één van deze dagen?

 
 


donderdag 10 mei 2018

Dauwtrappen 2018

 

Op Hemelvaartsdag 10 mei 2018 verzamelen we traditiegetrouw om 6 uur voor een dauwtraptocht vanaf de molen. Heel vroeger stonden mensen al om 3:00 uur op, om al zingend blootsvoets door het gras te dansen. Het dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en men vierde zo de wederopbloei van de natuur. Nu bevelen we stevige en waterdichte wandelschoenen of laarzen aan en we starten pas om 6:00 uur, maar dat is vroeg genoeg om te genieten van de opkomende zon, de nevelslierten over de velden, de geuren en kleuren die zo vroeg heel intens zijn, spelende hazen, zingende vogels en alles wat dit polderland zo mooi maakt. 

Er is een mooie wandelroute uitgezet door weilanden en over graskaden, van maximaal 10 à 12 km (de route wordt korter dan die van 2017). Om 6:00 uur vertrekken wij vanaf de Cabauwse molen. Het meenemen van proviand en water voor onderweg is aan te bevelen. We zullen een “rondje” lopen, de tractor die in voorgaande jaren gebruikt werd, blijft gezien het groeiende aantal mensen op stal. En …. als afsluiting is er bij de molen koffie, thee en heerlijke molenspeculazen. Daarnaast is er voor geïnteresseerden volop gelegenheid om de molen te bezichtigen.

Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw): het pad tussen nr. 101a en 102 inrijden en net voor het toegangshek van het molenpad, links het terrein van de buurman oprijden dat wij mogen gebruiken om te parkeren (waarvoor veel dank!). Zie route.
Deelname is gratis. Allen hartelijk welkom!!!
Informatie: Piet de Vos, tel 0348-552848 of Jan Dirk Schinkel 0348-552882. E-mail info@cabauwsemolen.nl

 
 


zaterdag 9 september 2017 tot en met zondag 10 september 2017

Open Monumentendag 2017

 

Dit jaar concentreert de monimentendag zich in Lopik dorp rond het nationale thema “Boeren, burgers en buitenlui”. Maar natuurlijk gaat de molen ook open en zullen wij iets rond dit thema organiseren. Zodra de datum dichterbij komt zullen wij meer informatie over de activiteiten publiceren.

 
 


donderdag 25 mei 2017

Dauwtrappen 2017

 

Op Hemelvaartsdag verzamelen we traditiegetrouw om 6 uur voor een dauwtraptocht vanaf de molen. Zo vroeg kun je genieten van de opkomende zon, de nevelslierten over de velden, de geuren en kleuren die zo vroeg heel intens zijn, spelende hazen, zingende vogels en alles wat dit polderland zo mooi maakt. Er is weer een mooie wandelroute uitgezet van ongeveer 10 kilometer, door het polderland en over de graskaden rondom de molen. We zullen nu een “rondje” lopen, de tractor blijft gezien het groeiende aantal mensen op stal. Na de wandeling komen we bij elkaar in het gezellige zomerhuis bij de molen voor koffie, thee en de enige echte molenkoek. Het meenemen van wat proviand en water voor onderweg is zeker aan te bevelen, evenals stevige waterdichte schoenen. Na afloop is er voor geïnteresseerden volop gelegenheid om de molen te bezichtigen.
Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw): het pad tussen nr. 101a en 102 inrijden en net voor het toegangshek van het molenpad, links het terrein van de buurman oprijden dat wij mogen gebruiken om te parkeren (waarvoor veel dank!). Zie de route.
Deelname is gratis.
Allen hartelijk welkom!!!
Informatie: Piet de Vos, tel 0348-552848 of Jan Dirk Schinkel 0348-552882. E-mail info@cabauwsemolen.nl

 
 


zaterdag 13 mei 2017 tot en met zondag 14 mei 2017

Nationale Molendagen 2017

 

Op zaterdag 13 en zondag 14 mei 2017 vieren we weer de Nationale Molendag. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Uiteraard laat ook de Cabauwse Molen zich weer van zijn beste kant zien; een mooie gelegenheid om de molen te leren kennen.
Deze mooi bewaard gebleven wipwatermolen is uniek door zijn prachtige plek in het weidse polderland en zijn authentieke interieur. Door het succes van de activiteiten in 2016 zullen we een vergelijkbare opzet kiezen.  De molenaars vertellen graag over de werking hun molen en u kunt deze van binnen en van buiten bekijken.
Kinderen kunnen de molen ontdekken met een speurtocht vol leuke opdrachtjes die uiteindelijk leidt naar een schat. Zij krijgen ook een molenkleurboekje als presentje.
Van 12:00 tot 15:00 uur kunt u in het gezellige zomerhuis van lekkere wafels genieten die ter plekke worden gebakken.
De molen is beide dagen open voor bezoek van 11:00 tot 16:00 uur. Het zou leuk zijn u in dit weekend te mogen begroeten!

Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw): het pad tussen nr. 101a en 102 inrijden en net voor het toegangshek van het molenpad, links het parkeerterrein oprijden. Zie route.
Deelname is gratis.
Allen hartelijk welkom !!!
Informatie: 0348-552882, e-mail info@cabauwsemolen.nl.

 
 


zaterdag 10 september 2016 tot en met zondag 11 september 2016

Open Monumentendag

 

Lopik viert “Open Monumentendag” ieder jaar in een andere kern. Dit jaar staat Cabauw centraal (het westelijke deel tussen de kerk en de molen). Het landelijke thema voor 2016 is “iconen en symbolen”. Cabauw heeft een typisch Hollandse landschap met slingerende sloten, omzoomd door knotwilgen en kleine bruggetjes, waar ooit het “IJzeren Veulen” met veel lawaai zijn nachtelijke rondje liep. De boerenerven met monumentale boerderijen, boenhokken, hooischuren en leilindes bevatten veel kenmerkende elementen met meer symboliek dan je zou vermoeden.

De molen
De molen is natuurlijk zelf al een icoon in het Cabauwse landschap en krijgt dan ook een speciale plaats. De molen, het gemaal en het zomerhuis kunnen bezichtigd worden en voor deze gelegenheid is er een kleine expositie over de historie van de gebouwen. U kunt naar de molen wandelen of gebruik maken van de speciale “boerenpendeldienst”.
De molen is zowel op zaterdag 10 september (van 10:30 – 16:30 uur) als op zondag 11 september (van 11:00 – 16:00 uur) te bezoeken.

Algemeen programma
Vijf boerderijen zijn opengesteld, daarnaast is de Heilige Jacobuskerk te bezichtigen. Zie de  routekaart. De opengestelde locaties zijn te herkennen aan de poster “Dit monument mag gezien worden”. Op iedere locatie is van alles te zien en te beleven en kunt u naar oude verhalen uit de overleveringen luisteren.

De opening zal in de sfeer zijn van vervlogen tijden zoals beschreven in het Wassende Water door Herman de Man. Deze vindt plaats om 10:00 uur bij Boerderij Kromwijk, Lopikerweg West 88 te Cabauw. Hier vindt u ook de informatiestand waar u het gratis historisch boekje en de routekaart OMD 2016 kunt ophalen.  Verder kunt u hier een boelhuis meemaken, met een traditionele veiling van oude boerengebruiksvoorwerpen. Probeer ook eens het koekslaan uit! De zaterdag wordt afgesloten met een korte bijeenkomst in de kerk rond het thema iconen en symbolen om 16:30 uur.

Zaterdag 10 september 2016 is de centrale dag waarop alle deelnemende monumenten geopend zijn en alle activiteiten plaatsvinden. Op zondag 11 september zijn alleen de kerk en de molen te bezichtigen.

Praktische informatie
Zaterdag 10 september 2016, centrale dag.
Start en informatiestand bij Boerderij Kromwijk, Lopikerweg West 88, Cabauw.
Historisch boekje en routekaart OMD 2016 verkrijgbaar bij informatiestand.
Opening om 10:00 uur (bij start)
Boelhuis om 10:15 en 12:00 uur (bij start).
Afsluitende bijeenkomst in de Heilige Jacobuskerk om 16:30 uur.
Monumenten geopend van 10:30 tot 16:30 uur.
De route kan in willekeurige volgorde worden afgelegd.
Parkeren: bij kerk, bij Lopikerweg West 89 en bij ingang molenpad (zie routekaart).

Zondag 11 september 2016 alleen molen en kerk open.
Molen: open van 11:00 tot 16:00 uur.
Kerk: zondagsviering om 10:00 uur, bezichtiging van 11:00 tot 14:00 uur.

 
 


zondag 26 juni 2016

Indische kookworkshop bij de molen

 

Altijd al willen weten hoe je zelf loempia’s, soto ayam of atjar maakt? En zou je altijd al meer over de oorsprong van deze Indische gerechten willen weten? Dan is dit je kans! Geef je op voor een workshop Indische koken bij de molen.

Op zondag 26 juni organiseren activiteitencommissie Kubus uit Cabauw en Vrienden van de Cabauwse Molen namelijk een kookworkshop Indisch koken. Kubus heeft een ervaren en enthousiaste kok bereid gevonden om Indische gerechten op toegankelijke manier aan een diverse groep aan te leren. De workshop biedt plaats aan een selectief gezelschap van 15 kookliefhebbers. We hopen op een gevarieerde groep met diverse leeftijden en kookervaringen zodat het een onvergetelijke dag wordt.

Unieke locatie

De workshop zal gegeven worden bij de Cabauwse Molen, aan de Lopikerweg West 106 (ingang tussen 101a en 102) in Cabauw. Deze unieke locatie biedt een prachtig decor voor een culinaire en gezellige middag en avond.

Gasten

Je kookt die middag voor een select gezelschap, waarvoor jezelf drie personen mag uitnodigen die je graag in het zonnetje zou willen zetten. Deze personen betalen 25 euro voor het 3-gangen diner.

Opgeven

Ben je geïnteresseerd en zou je graag willen deelnemen? Geef je dan op voor 1 juni 2016 door het contactformulier van Kubus in te vullen met je naam, e-mailadres en telefoonnummer en vermeld daarbij ‘Kookworkshop molen’. In verband met de beperkte deelname-mogelijkheid maakt Kubus na 1 juni een selectie en worden de koks per mail op de hoogte gesteld.
Deelname aan de workshop kost 25 euro.

 
 


zaterdag 14 mei 2016 tot en met zondag 15 mei 2016

Nationale Molendag

 

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei 2016 vieren we weer de Nationale Molendag. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Uiteraard laat ook de Cabauwse Molen zich weer van zijn beste kant zien; een mooie gelegenheid om de molen te leren kennen.  De molenaars vertellen graag over de werking hun molen en u kunt deze van binnen en van buiten bekijken. De moedigen onder ons kunnen zelfs naar het bovenhuis klimmen, van waaruit je een prachtig uitzicht over de polder hebt. Kinderen kunnen de molen ontdekken met een speurtocht vol leuke opdrachtjes die uiteindelijk leidt naar een schat. Zij krijgen een  molendoeboekje als presentje. Van 12:00 tot 15:00 uur kunt u in het gezellige zomerhuis van lekkere wafels genieten die ter plekke worden gebakken. De molen is beide dagen open voor bezoek van 10:00 tot 16:00 uur. Het zou leuk zijn u in dit weekend te mogen begroeten!

 
 


donderdag 5 mei 2016

Dauwtrappen vanaf de molen

Dauwtrappen 2015
 

Op Hemelvaartsdag 5 mei a.s. verzamelen wij ons traditiegetrouw om 6:00 uur bij de Cabauwse molen om te gaan dauwtrappen. Heel vroeger stonden mensen al om 3:00 uur op om al zingend blootsvoets door het gras te dansen. Het dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en men vierde zo de wederopbloei van de natuur. Nu bevelen we stevige en waterdichte wandelschoenen of laarzen aan en we starten ietsje later, maar 6:00 uur is vroeg genoeg om te genieten van de opkomende zon, de nevelslierten over de velden, de geuren en kleuren die zo vroeg heel intens zijn, spelende hazen, zingende vogels en alles wat dit polderland zo mooi maakt.

Er is een mooie wandelroute uitgezet door weilanden en over graskaden, van ongeveer 10 km. Het meenemen van wat proviand en water voor onderweg is aan te bevelen. Voor een deel van het vervoer op de terugweg wordt gebruik gemaakt van tractor en aanhangwagen. (Hier is een verzekering voor afgesloten.) En …. als afsluiting is er bij de molen koffie, thee en heerlijke molenspeculazen. Na afloop is er voor geïnteresseerden volop gelegenheid om de molen te bezichtigen.

Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw): het pad tussen nr. 101a en 102 inrijden en net voor het toegangshek van het molenpad, links het terrein van de buurman oprijden dat wij mogen gebruiken om te parkeren (waarvoor veel dank!). Deelname is gratis. Allen hartelijk welkom !!! Informatie: Piet de Vos, tel 0348-552848, e-mail info@cabauwsemolen.nl

 
 


zaterdag 30 april 2016

Recreatietoer Lopik

Recreatietour Cabauwe Molen
 

Op zaterdag 30 april kunt u op ontdekkingstocht door de Lopikerwaard. Dertien recreatiebedrijven houden  “open deur”. Deze zijn herkenbaar aan de groen en oranje tros ballonnen aan de weg. De tocht voert langs de Lekdijk in Willige-Langerak, de Wetering in Cabauw de linten van Benschop en Polsbroek. En over mooie landweggetjes zoals de Tiendweg en het Kerkepad. De molen in Cabauw laat zien hoe het water vroeger uit de polder werd gemalen. Bij enkele boerderijen is het leven van toen in tastbare herinnering te ontdekken. Op verschillende plaatsen waar streekproducten, zoals kaas en ijs, worden gemaakt, zijn deze ook te proeven en kopen. Meer informatie: Recreatietoer Lopik. Download route.

 
 


zaterdag 16 april 2016

Wandeling door de natuur en cultuur in de polder

 

(volgeboekt, geen aanmeldingen meer mogelijk)
Het Kursusproject Benschop organiseert een voorjaarswandeling vanaf de watertoren, over de kade in Polsbroek naar de Middelste Molen. De molenaars vertellen u enthousiast over de noodzaak van deze molen. U kunt de molen ook van binnen bekijken. Wanneer u durft mag u omhoog klimmen en heeft u een prachtig uitzicht over de polder. U ziet dan direct waarom er over de Middelste Molen wordt gesproken.

Meer informatie: kursusprojektbenschop.nl >> Beweging

 
 


donderdag 14 mei 2015

Dauwtrappen 2015

Dauwtrappen 2015 Cabauwse Molen
 

Om 6:00 uur hadden zich ruim 50 enthousiast wandelaars verzameld bij de Cabauwse molen. Een laagje mist trok langzaam op en de zon, die net op kwam, kreeg zo vrij spel. Onder aanvoering van Piet de Vos startten wij de tocht over het molenpad, staken de Lopikerweg over en gingen via de Leeuwenhuisbrug zo de Cabauwse polder in. De dunne nevelslierten gaven de velden een magische aanblik, een groepje hazen schoot voor ons weg terwijl een ooievaar rustig rondstapte. Via en paar planken overbrugden wij een paar  sloten en na de provinciale weg te hebben gekruist, kwamen wij in de polder Willige Langerak, onder het toeziend oog van zeer nieuwsgierige koeien. Via de Tiendweg bereikten wij de rustplek op het erf van bestuurslid Marian Vos. Daarna trokken wij verder over de Lekdijk naar het aardkundig monument De Bol langs de Lek. Daarvandaan gingen wij terug naar de molen in een grote wagen achter de tractor. De koffie met molenspeculaas liet iedereen zich goed smaken. Wat een prachtige ochtend!

[Not a valid template]

Foto’s: Rob Glastra fotografie, Schoonhoven

 

 
 
 
MN3
Agenda archief

zaterdag 11 5 2024
t/m zondag 12 5 2024

Nationale Molendagen
 
donderdag 9 5 2024
Dauwtrappen
 
zaterdag 9 9 2023
t/m zondag 10 9 2023

Open Monumentendag
 
zaterdag 2 9 2023
250 jaar bestaan
 
donderdag 18 5 2023
Dauwtrappen
 
zaterdag 13 5 2023
t/m zondag 14 5 2023

Nationale Molendagen
 
donderdag 26 5 2022
Dauwtrappen
 
zaterdag 9 10 2021
Open huis heropening
 
zaterdag 11 9 2021
t/m zondag 12 9 2021

Open Monumentendag
 
donderdag 8 7 2021
t/m zondag 8 8 2021

Herman de Man-maand
 
donderdag 21 5 2020
Dauwtrappen 2020
 
zaterdag 9 5 2020
t/m zondag 10 5 2020

Nationale Molendagen
 
zondag 5 4 2020
t/m zondag 19 4 2020

75Vrijheid AFGELAST
 
zaterdag 13 7 2019
Boeldag boerderij
 
zondag 30 6 2019
Muzikale High Tea
 
donderdag 30 5 2019
Dauwtrappen
 
zaterdag 11 5 2019
t/m zondag 12 5 2019

Nationale Molendagen
 
zaterdag 11 5 2019
t/m zondag 12 5 2019

Badeendjesrace
 
woensdag 1 5 2019
Poldernatuur
 
zaterdag 30 3 2019
Startbijeenkomst
 
zaterdag 8 9 2018
t/m zondag 9 9 2018

Open Monumentendag
 
zaterdag 12 5 2018
t/m zondag 13 5 2018

Nationale Molendagen
 
donderdag 10 5 2018
Dauwtrappen 2018
 
zaterdag 9 9 2017
t/m zondag 10 9 2017

Open Monumentendag
 
donderdag 25 5 2017
Dauwtrappen
 
zaterdag 13 5 2017
t/m zondag 14 5 2017

Nationale Molendagen
 
zaterdag 10 9 2016
t/m zondag 11 9 2016

Open Monumentendag
 
zondag 26 6 2016
Kookworkshop
 
zaterdag 14 5 2016
t/m zondag 15 5 2016

Nationale Molendag
 
donderdag 5 5 2016
Dauwtrappen
 
zaterdag 30 4 2016
Recreatietoer Lopik
 
zaterdag 16 4 2016
Wandeling door de natuur
 
donderdag 14 5 2015
Dauwtrappen 2015
 
FTR