RCHV HDMRK
 

Evenementenarchief

DSPL_VNMNTN


zaterdag 8 september 2018 tot en met zondag 9 september 2018

Open Monumentendagen 2018

 

Dit jaar concentreert de monumentendag in Gemeente Lopik zich in Lopik dorp rond het nationale thema “In Europa”. Op de markt in Lopik zal de molen vertegenwoordigd zijn, maar natuurlijk gaat de molen ook open en zullen wij iets rond dit thema organiseren. Zodra de datum dichterbij komt zullen wij meer informatie over de activiteiten publiceren.

Met het thema “In Europa” sluit de Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal liggen op wat ons in dit deel van de wereld bindt, met aandacht voor internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en uitwisseling van kennis en wetenschap. Maar ook aandacht voor de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt.

Het verleden kenmerkt zich door hectische gebeurtenissen. Met de Europese Unie, vrede, welvaart en onderlinge solidariteit is er een gemeenschappelijke basis die in de loop van de tijd mede gestalte heeft gekregen in de vorm van ons gemeenschappelijke Europese erfgoed. Of het nu om bodemvondsten gaat, om roerende en onroerende monumenten, om cultuurlandschappen, om handelsroutes, migratie, internationale verdragen, transport, of om immaterieel erfgoed: overal zit wel een Europese dimensie aan.

De molen is niet alleen een uniek monument maar heeft ook een rol gespeeld in de vorming van het cultuurlandschap dat Nederland zo typeert. Genoeg aanknopingspunten dus.

 
 


zaterdag 12 mei 2018 tot en met zondag 13 mei 2018

Nationale Molendagen

 

Op zaterdag 12 en zondag 13 mei zijn weer de Nationale Molendagen. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Uiteraard zal ook de Cabauwse Molen draaien en bruisen. Beide dagen kunt u van 11:00 tot 16:00 uur terecht om de molen van binnen en buiten bekijken, een kopje koffie te drinken en een wafel te eten. Kinderen kunnen van alles leren over de molen en hun “Molenaarsdiploma” halen!  Zij krijgen een gratis Molen-ontdek-boekje en kunnen molens knutselen en kleuren. De molenaars vertellen graag over hun molen en kennen prachtige verhalen. Zien we u op één van deze dagen?

 
 


donderdag 10 mei 2018

Dauwtrappen 2018

 

Op Hemelvaartsdag 10 mei 2018 verzamelen we traditiegetrouw om 6 uur voor een dauwtraptocht vanaf de molen. Heel vroeger stonden mensen al om 3:00 uur op, om al zingend blootsvoets door het gras te dansen. Het dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en men vierde zo de wederopbloei van de natuur. Nu bevelen we stevige en waterdichte wandelschoenen of laarzen aan en we starten pas om 6:00 uur, maar dat is vroeg genoeg om te genieten van de opkomende zon, de nevelslierten over de velden, de geuren en kleuren die zo vroeg heel intens zijn, spelende hazen, zingende vogels en alles wat dit polderland zo mooi maakt. 

Er is een mooie wandelroute uitgezet door weilanden en over graskaden, van maximaal 10 à 12 km (de route wordt korter dan die van 2017). Om 6:00 uur vertrekken wij vanaf de Cabauwse molen. Het meenemen van proviand en water voor onderweg is aan te bevelen. We zullen een “rondje” lopen, de tractor die in voorgaande jaren gebruikt werd, blijft gezien het groeiende aantal mensen op stal. En …. als afsluiting is er bij de molen koffie, thee en heerlijke molenspeculazen. Daarnaast is er voor geïnteresseerden volop gelegenheid om de molen te bezichtigen.

Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw): het pad tussen nr. 101a en 102 inrijden en net voor het toegangshek van het molenpad, links het terrein van de buurman oprijden dat wij mogen gebruiken om te parkeren (waarvoor veel dank!). Zie route.
Deelname is gratis. Allen hartelijk welkom!!!
Informatie: Piet de Vos, tel 0348-552848 of Jan Dirk Schinkel 0348-552882. E-mail info@cabauwsemolen.nl

 
 


zaterdag 9 september 2017 tot en met zondag 10 september 2017

Open Monumentendag 2017

 

Dit jaar concentreert de monimentendag zich in Lopik dorp rond het nationale thema “Boeren, burgers en buitenlui”. Maar natuurlijk gaat de molen ook open en zullen wij iets rond dit thema organiseren. Zodra de datum dichterbij komt zullen wij meer informatie over de activiteiten publiceren.

 
 


donderdag 25 mei 2017

Dauwtrappen 2017

 

Op Hemelvaartsdag verzamelen we traditiegetrouw om 6 uur voor een dauwtraptocht vanaf de molen. Zo vroeg kun je genieten van de opkomende zon, de nevelslierten over de velden, de geuren en kleuren die zo vroeg heel intens zijn, spelende hazen, zingende vogels en alles wat dit polderland zo mooi maakt. Er is weer een mooie wandelroute uitgezet van ongeveer 10 kilometer, door het polderland en over de graskaden rondom de molen. We zullen nu een “rondje” lopen, de tractor blijft gezien het groeiende aantal mensen op stal. Na de wandeling komen we bij elkaar in het gezellige zomerhuis bij de molen voor koffie, thee en de enige echte molenkoek. Het meenemen van wat proviand en water voor onderweg is zeker aan te bevelen, evenals stevige waterdichte schoenen. Na afloop is er voor geïnteresseerden volop gelegenheid om de molen te bezichtigen.
Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw): het pad tussen nr. 101a en 102 inrijden en net voor het toegangshek van het molenpad, links het terrein van de buurman oprijden dat wij mogen gebruiken om te parkeren (waarvoor veel dank!). Zie de route.
Deelname is gratis.
Allen hartelijk welkom!!!
Informatie: Piet de Vos, tel 0348-552848 of Jan Dirk Schinkel 0348-552882. E-mail info@cabauwsemolen.nl

 
 


zaterdag 13 mei 2017 tot en met zondag 14 mei 2017

Nationale Molendagen 2017

 

Op zaterdag 13 en zondag 14 mei 2017 vieren we weer de Nationale Molendag. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Uiteraard laat ook de Cabauwse Molen zich weer van zijn beste kant zien; een mooie gelegenheid om de molen te leren kennen.
Deze mooi bewaard gebleven wipwatermolen is uniek door zijn prachtige plek in het weidse polderland en zijn authentieke interieur. Door het succes van de activiteiten in 2016 zullen we een vergelijkbare opzet kiezen.  De molenaars vertellen graag over de werking hun molen en u kunt deze van binnen en van buiten bekijken.
Kinderen kunnen de molen ontdekken met een speurtocht vol leuke opdrachtjes die uiteindelijk leidt naar een schat. Zij krijgen ook een molenkleurboekje als presentje.
Van 12:00 tot 15:00 uur kunt u in het gezellige zomerhuis van lekkere wafels genieten die ter plekke worden gebakken.
De molen is beide dagen open voor bezoek van 11:00 tot 16:00 uur. Het zou leuk zijn u in dit weekend te mogen begroeten!

Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw): het pad tussen nr. 101a en 102 inrijden en net voor het toegangshek van het molenpad, links het parkeerterrein oprijden. Zie route.
Deelname is gratis.
Allen hartelijk welkom !!!
Informatie: 0348-552882, e-mail info@cabauwsemolen.nl.

 
 


zaterdag 10 september 2016 tot en met zondag 11 september 2016

Open Monumentendag

 

Lopik viert “Open Monumentendag” ieder jaar in een andere kern. Dit jaar staat Cabauw centraal (het westelijke deel tussen de kerk en de molen). Het landelijke thema voor 2016 is “iconen en symbolen”. Cabauw heeft een typisch Hollandse landschap met slingerende sloten, omzoomd door knotwilgen en kleine bruggetjes, waar ooit het “IJzeren Veulen” met veel lawaai zijn nachtelijke rondje liep. De boerenerven met monumentale boerderijen, boenhokken, hooischuren en leilindes bevatten veel kenmerkende elementen met meer symboliek dan je zou vermoeden.

De molen
De molen is natuurlijk zelf al een icoon in het Cabauwse landschap en krijgt dan ook een speciale plaats. De molen, het gemaal en het zomerhuis kunnen bezichtigd worden en voor deze gelegenheid is er een kleine expositie over de historie van de gebouwen. U kunt naar de molen wandelen of gebruik maken van de speciale “boerenpendeldienst”.
De molen is zowel op zaterdag 10 september (van 10:30 – 16:30 uur) als op zondag 11 september (van 11:00 – 16:00 uur) te bezoeken.

Algemeen programma
Vijf boerderijen zijn opengesteld, daarnaast is de Heilige Jacobuskerk te bezichtigen. Zie de  routekaart. De opengestelde locaties zijn te herkennen aan de poster “Dit monument mag gezien worden”. Op iedere locatie is van alles te zien en te beleven en kunt u naar oude verhalen uit de overleveringen luisteren.

De opening zal in de sfeer zijn van vervlogen tijden zoals beschreven in het Wassende Water door Herman de Man. Deze vindt plaats om 10:00 uur bij Boerderij Kromwijk, Lopikerweg West 88 te Cabauw. Hier vindt u ook de informatiestand waar u het gratis historisch boekje en de routekaart OMD 2016 kunt ophalen.  Verder kunt u hier een boelhuis meemaken, met een traditionele veiling van oude boerengebruiksvoorwerpen. Probeer ook eens het koekslaan uit! De zaterdag wordt afgesloten met een korte bijeenkomst in de kerk rond het thema iconen en symbolen om 16:30 uur.

Zaterdag 10 september 2016 is de centrale dag waarop alle deelnemende monumenten geopend zijn en alle activiteiten plaatsvinden. Op zondag 11 september zijn alleen de kerk en de molen te bezichtigen.

Praktische informatie
Zaterdag 10 september 2016, centrale dag.
Start en informatiestand bij Boerderij Kromwijk, Lopikerweg West 88, Cabauw.
Historisch boekje en routekaart OMD 2016 verkrijgbaar bij informatiestand.
Opening om 10:00 uur (bij start)
Boelhuis om 10:15 en 12:00 uur (bij start).
Afsluitende bijeenkomst in de Heilige Jacobuskerk om 16:30 uur.
Monumenten geopend van 10:30 tot 16:30 uur.
De route kan in willekeurige volgorde worden afgelegd.
Parkeren: bij kerk, bij Lopikerweg West 89 en bij ingang molenpad (zie routekaart).

Zondag 11 september 2016 alleen molen en kerk open.
Molen: open van 11:00 tot 16:00 uur.
Kerk: zondagsviering om 10:00 uur, bezichtiging van 11:00 tot 14:00 uur.

 
 


zondag 26 juni 2016

Indische kookworkshop bij de molen

 

Altijd al willen weten hoe je zelf loempia’s, soto ayam of atjar maakt? En zou je altijd al meer over de oorsprong van deze Indische gerechten willen weten? Dan is dit je kans! Geef je op voor een workshop Indische koken bij de molen.

Op zondag 26 juni organiseren activiteitencommissie Kubus uit Cabauw en Vrienden van de Cabauwse Molen namelijk een kookworkshop Indisch koken. Kubus heeft een ervaren en enthousiaste kok bereid gevonden om Indische gerechten op toegankelijke manier aan een diverse groep aan te leren. De workshop biedt plaats aan een selectief gezelschap van 15 kookliefhebbers. We hopen op een gevarieerde groep met diverse leeftijden en kookervaringen zodat het een onvergetelijke dag wordt.

Unieke locatie

De workshop zal gegeven worden bij de Cabauwse Molen, aan de Lopikerweg West 106 (ingang tussen 101a en 102) in Cabauw. Deze unieke locatie biedt een prachtig decor voor een culinaire en gezellige middag en avond.

Gasten

Je kookt die middag voor een select gezelschap, waarvoor jezelf drie personen mag uitnodigen die je graag in het zonnetje zou willen zetten. Deze personen betalen 25 euro voor het 3-gangen diner.

Opgeven

Ben je geïnteresseerd en zou je graag willen deelnemen? Geef je dan op voor 1 juni 2016 door het contactformulier van Kubus in te vullen met je naam, e-mailadres en telefoonnummer en vermeld daarbij ‘Kookworkshop molen’. In verband met de beperkte deelname-mogelijkheid maakt Kubus na 1 juni een selectie en worden de koks per mail op de hoogte gesteld.
Deelname aan de workshop kost 25 euro.

 
 


zaterdag 14 mei 2016 tot en met zondag 15 mei 2016

Nationale Molendag

 

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei 2016 vieren we weer de Nationale Molendag. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Uiteraard laat ook de Cabauwse Molen zich weer van zijn beste kant zien; een mooie gelegenheid om de molen te leren kennen.  De molenaars vertellen graag over de werking hun molen en u kunt deze van binnen en van buiten bekijken. De moedigen onder ons kunnen zelfs naar het bovenhuis klimmen, van waaruit je een prachtig uitzicht over de polder hebt. Kinderen kunnen de molen ontdekken met een speurtocht vol leuke opdrachtjes die uiteindelijk leidt naar een schat. Zij krijgen een  molendoeboekje als presentje. Van 12:00 tot 15:00 uur kunt u in het gezellige zomerhuis van lekkere wafels genieten die ter plekke worden gebakken. De molen is beide dagen open voor bezoek van 10:00 tot 16:00 uur. Het zou leuk zijn u in dit weekend te mogen begroeten!

 
 


donderdag 5 mei 2016

Dauwtrappen vanaf de molen

Dauwtrappen 2015
 

Op Hemelvaartsdag 5 mei a.s. verzamelen wij ons traditiegetrouw om 6:00 uur bij de Cabauwse molen om te gaan dauwtrappen. Heel vroeger stonden mensen al om 3:00 uur op om al zingend blootsvoets door het gras te dansen. Het dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en men vierde zo de wederopbloei van de natuur. Nu bevelen we stevige en waterdichte wandelschoenen of laarzen aan en we starten ietsje later, maar 6:00 uur is vroeg genoeg om te genieten van de opkomende zon, de nevelslierten over de velden, de geuren en kleuren die zo vroeg heel intens zijn, spelende hazen, zingende vogels en alles wat dit polderland zo mooi maakt.

Er is een mooie wandelroute uitgezet door weilanden en over graskaden, van ongeveer 10 km. Het meenemen van wat proviand en water voor onderweg is aan te bevelen. Voor een deel van het vervoer op de terugweg wordt gebruik gemaakt van tractor en aanhangwagen. (Hier is een verzekering voor afgesloten.) En …. als afsluiting is er bij de molen koffie, thee en heerlijke molenspeculazen. Na afloop is er voor geïnteresseerden volop gelegenheid om de molen te bezichtigen.

Het adres van de molen is Lopikerweg West 106, 3411 AT Lopik (Cabauw): het pad tussen nr. 101a en 102 inrijden en net voor het toegangshek van het molenpad, links het terrein van de buurman oprijden dat wij mogen gebruiken om te parkeren (waarvoor veel dank!). Deelname is gratis. Allen hartelijk welkom !!! Informatie: Piet de Vos, tel 0348-552848, e-mail info@cabauwsemolen.nl

 
 


zaterdag 30 april 2016

Recreatietoer Lopik

Recreatietour Cabauwe Molen
 

Op zaterdag 30 april kunt u op ontdekkingstocht door de Lopikerwaard. Dertien recreatiebedrijven houden  “open deur”. Deze zijn herkenbaar aan de groen en oranje tros ballonnen aan de weg. De tocht voert langs de Lekdijk in Willige-Langerak, de Wetering in Cabauw de linten van Benschop en Polsbroek. En over mooie landweggetjes zoals de Tiendweg en het Kerkepad. De molen in Cabauw laat zien hoe het water vroeger uit de polder werd gemalen. Bij enkele boerderijen is het leven van toen in tastbare herinnering te ontdekken. Op verschillende plaatsen waar streekproducten, zoals kaas en ijs, worden gemaakt, zijn deze ook te proeven en kopen. Meer informatie: Recreatietoer Lopik. Download route.

 
 


zaterdag 16 april 2016

Wandeling door de natuur en cultuur in de polder

 

(volgeboekt, geen aanmeldingen meer mogelijk)
Het Kursusproject Benschop organiseert een voorjaarswandeling vanaf de watertoren, over de kade in Polsbroek naar de Middelste Molen. De molenaars vertellen u enthousiast over de noodzaak van deze molen. U kunt de molen ook van binnen bekijken. Wanneer u durft mag u omhoog klimmen en heeft u een prachtig uitzicht over de polder. U ziet dan direct waarom er over de Middelste Molen wordt gesproken.

Meer informatie: kursusprojektbenschop.nl >> Beweging

 
 


donderdag 14 mei 2015

Dauwtrappen 2015

Dauwtrappen 2015 Cabauwse Molen
 

Om 6:00 uur hadden zich ruim 50 enthousiast wandelaars verzameld bij de Cabauwse molen. Een laagje mist trok langzaam op en de zon, die net op kwam, kreeg zo vrij spel. Onder aanvoering van Piet de Vos startten wij de tocht over het molenpad, staken de Lopikerweg over en gingen via de Leeuwenhuisbrug zo de Cabauwse polder in. De dunne nevelslierten gaven de velden een magische aanblik, een groepje hazen schoot voor ons weg terwijl een ooievaar rustig rondstapte. Via en paar planken overbrugden wij een paar  sloten en na de provinciale weg te hebben gekruist, kwamen wij in de polder Willige Langerak, onder het toeziend oog van zeer nieuwsgierige koeien. Via de Tiendweg bereikten wij de rustplek op het erf van bestuurslid Marian Vos. Daarna trokken wij verder over de Lekdijk naar het aardkundig monument De Bol langs de Lek. Daarvandaan gingen wij terug naar de molen in een grote wagen achter de tractor. De koffie met molenspeculaas liet iedereen zich goed smaken. Wat een prachtige ochtend!

[Not a valid template]

Foto’s: Rob Glastra fotografie, Schoonhoven

 

 
 
 
MN3
Agenda archief

zaterdag 8 9 2018
t/m zondag 9 9 2018

Open Monumentendag
 
zaterdag 12 5 2018
t/m zondag 13 5 2018

Nationale Molendagen
 
donderdag 10 5 2018
Dauwtrappen 2018
 
zaterdag 9 9 2017
t/m zondag 10 9 2017

Open Monumentendag
 
donderdag 25 5 2017
Dauwtrappen
 
zaterdag 13 5 2017
t/m zondag 14 5 2017

Nationale Molendagen
 
zaterdag 10 9 2016
t/m zondag 11 9 2016

Open Monumentendag
 
zondag 26 6 2016
Kookworkshop
 
zaterdag 14 5 2016
t/m zondag 15 5 2016

Nationale Molendag
 
donderdag 5 5 2016
Dauwtrappen
 
zaterdag 30 4 2016
Recreatietoer Lopik
 
zaterdag 16 4 2016
Wandeling door de natuur
 
donderdag 14 5 2015
Dauwtrappen 2015
 
FTR