HDMRK
 
PAGE
Cabauwse molen met gele berm
 

Belang instandhouding

De molens in Nederland zijn niet los te zien van de geschiedenis en ontwikkeling van ons land. Zij zijn het symbool van de strijd tegen het water en iconen voor Nederland.

De Cabauwse molen behoort tot een van de belangrijkste Nederlandse molens. Door zijn authentieke karakter, vele bijzondere historische elementen, fraaie uiterlijk en het oorspronkelijke interieur, maar ook doordat de molen onderdeel is van een originele molenbiotoop (met zomerhuis, gemaal, noodgemaal en machinistenwoning) op een unieke open plek in het weidse polderland.

De molen is bijvoorbeeld een van de vier molens in Nederland waar nog originele voor deze molen bestelde Potroeden aanwezig zijn. De firma Pot uit Elshout leverde vanaf 1852 ijzeren geklonken roeden, ofwel balken voor de wieken van een molen. Vóór dat jaartal werden roeden gemaakt van hout. De Potroeden in de Cabauwse Molen dateren uit 1877 en 1895. Vanwege de authenticiteit, zeldzaamheid en het monumentale karakter van de  Potroeden, is het belangrijk de originele roeden te behouden en zullen deze gerestaureerd en niet vervangen worden.

De molen was een onmisbare schakel in de ontwikkeling en het voortbestaan van de Lopikerwaard. We kunnen er veel leren over ons verleden, de ontstaansgeschiedenis van ons gebied, over de ingenieuze techniek van dit werktuig en dat alles met de toepassing van robuuste natuurlijke materialen. Educatie door beleving en verwondering dus. Ieder jaar genieten vele bezoekers uit binnen- en buitenland hiervan.

De molen is ook een opleidingsplek voor molenaars. Veel molenaars hebben hier (een deel van) hun opleiding genomen en examen gedaan. Dit kan uiteraard alleen als de molen draai- en maalvaardig is.

De beste manier om de kracht en werking van de molen te ervaren en te begrijpen is als deze draait en maalt. Niets is meer illustratief dan zelf alle geluiden te horen – het geknars, gebonk en gekraak-, de trillingen te voelen en alle wielen in elkaar te zien grijpen om de beweging over te brengen. Je leeft hier de geschiedenis.

En wat is er nu mooier dan een draaiende molen in dit polderlandschap?
Vroeger een algemeen beeld, nu is de Cabauwse Molen de enige en laatste nog bestaande poldermolen van de gemeente Lopik.

Kortom, de molen is een beeldbepalend cultuurhistorisch en waterstaatkundig monument, met veel educatieve en historische waarde. De instandhouding en het draaiend en malend houden van deze molen, als eeuwenoud levend symbool van de polderbemaling, is van groot belang.

Bent u benieuwd wat u kunt bijdragen hieraan?  Wat kunt u doen?

 
MN3
 
FTR