Molenaars
Zoals bij Geschiedenis vermeld, is molenaar een zware, slecht betaalde baan. Toch zijn er molenaars die het wel zestig jaar volhouden, bijvoorbeeld Teunis Willemsz Strijn van 1607 tot 1668. Maar van 1668 tot 1685 zijn er wel zes molenaars, sommigen maar één jaar, anderen twee of drie jaar.
Gek van molens
Sinds 1992 is Erik Stoop vrijwillig molenaar van de Cabauwse molen. In 1993 haalde hij zijn molenaarsexamen en sindsdien laat hij regelmatig de molen malen en vertelt hij enthousiast verhalen over de molen aan iedereen die geïnteresseerd is.
Erik wordt geassisteerd door tweede molenaars Frans de Bode, Heiko Prak en Harke Slagter (foto midden-boven, v.l.n.r. Heiko, Erik en Frans) en verschillende molenaars-in-opleiding.
Erik heeft al van jongs af aan belangstelling voor molens, aangewakkerd door zijn grootmoeder. Pas echt gek van molens werd hij door de restauratie van de Kortrijkse molen in Breukelen waar hij dagelijks langs kwam op weg naar zijn werk. Zo’n restauratie wilde hij wel vastleggen op foto’s en die kans kreeg hij toen De Bachtenaar in Vlist door de eigenaar werd aangepakt. Daar hielp hij vier jaar lang bij de restauratie en schoot vele filmpjes vol.
Het molenvirus slaat zo toe dat hij in 1991 de opleiding tot vrijwillig molenaar doet op de eerder genoemde Kortrijkse molen. Nog tijdens die opleiding is hem gevraagd molenaar op de Cabauwse Molen te worden. Erik en zijn vrouw Doeré grijpen deze kans met beide handen aan. Doeré volgt ook de opleiding, maar doet geen examen. Maar ook zij kan dus veel over het molenvak vertellen, zowel over de sociale kant, als over het mechanische.
Terug in de tijd
Als Erik in 1992 molenaar wordt, is het molenaarshuis helemaal leeg. Erik en Doeré hebben met veel gevoel de hele inventaris verzameld. Als je binnen komt, stap je terug in de tijd en lijkt het alsof het al eeuwen zo geweest is. Voorzieningen zijn er dan nauwelijks, alleen elektriciteit. Nu is er een kachel en sinds 2012 is er ook water.
Vol verhalen
Erik Stoop kan eindeloos verhalen vertellen over de molen. Over de geschiedenis, maar ook over zijn eigen ervaring met de molen.
In zijn nachtmerries valt het wiekenkruis er af, al is dat natuurlijk nog nooit gebeurd. Dat toont zijn grote gevoel van verantwoordelijkheid, de molen staat tenslotte voor 1 miljoen euro in de boeken bij de verzekering. En bij flinke wind komen er behoorlijke krachten vrij.
Om kinderen te waarschuwen uit de buurt van de wieken te blijven, vertelt molenaar Erik altijd dat als ze een klap van de wieken krijgen, hun lichaam blijft staan en hun hoofd in de sloot rolt. Dat maakt indruk. Maar niet altijd: een meisje vroeg eens: ‘en hoeveel hebben jullie er al gevonden?’
Tip
Ook verhalen van de molenaar horen? Bezoek de molen met schoolklas of als familie-, vrienden- of bedrijfsuitje.