SNGL HDMRK
 
CNTNT

Open Monumentendag

Lopik viert “Open Monumentendag” ieder jaar in een andere kern. Dit jaar staat Cabauw centraal (het westelijke deel tussen de kerk en de molen). Het landelijke thema voor 2016 is “iconen en symbolen”. Cabauw heeft een typisch Hollandse landschap met slingerende sloten, omzoomd door knotwilgen en kleine bruggetjes, waar ooit het “IJzeren Veulen” met veel lawaai zijn nachtelijke rondje liep. De boerenerven met monumentale boerderijen, boenhokken, hooischuren en leilindes bevatten veel kenmerkende elementen met meer symboliek dan je zou vermoeden.

De molen
De molen is natuurlijk zelf al een icoon in het Cabauwse landschap en krijgt dan ook een speciale plaats. De molen, het gemaal en het zomerhuis kunnen bezichtigd worden en voor deze gelegenheid is er een kleine expositie over de historie van de gebouwen. U kunt naar de molen wandelen of gebruik maken van de speciale “boerenpendeldienst”.
De molen is zowel op zaterdag 10 september (van 10:30 – 16:30 uur) als op zondag 11 september (van 11:00 – 16:00 uur) te bezoeken.

Algemeen programma
Vijf boerderijen zijn opengesteld, daarnaast is de Heilige Jacobuskerk te bezichtigen. Zie de  routekaart. De opengestelde locaties zijn te herkennen aan de poster “Dit monument mag gezien worden”. Op iedere locatie is van alles te zien en te beleven en kunt u naar oude verhalen uit de overleveringen luisteren.

De opening zal in de sfeer zijn van vervlogen tijden zoals beschreven in het Wassende Water door Herman de Man. Deze vindt plaats om 10:00 uur bij Boerderij Kromwijk, Lopikerweg West 88 te Cabauw. Hier vindt u ook de informatiestand waar u het gratis historisch boekje en de routekaart OMD 2016 kunt ophalen.  Verder kunt u hier een boelhuis meemaken, met een traditionele veiling van oude boerengebruiksvoorwerpen. Probeer ook eens het koekslaan uit! De zaterdag wordt afgesloten met een korte bijeenkomst in de kerk rond het thema iconen en symbolen om 16:30 uur.

Zaterdag 10 september 2016 is de centrale dag waarop alle deelnemende monumenten geopend zijn en alle activiteiten plaatsvinden. Op zondag 11 september zijn alleen de kerk en de molen te bezichtigen.

Praktische informatie
Zaterdag 10 september 2016, centrale dag.
Start en informatiestand bij Boerderij Kromwijk, Lopikerweg West 88, Cabauw.
Historisch boekje en routekaart OMD 2016 verkrijgbaar bij informatiestand.
Opening om 10:00 uur (bij start)
Boelhuis om 10:15 en 12:00 uur (bij start).
Afsluitende bijeenkomst in de Heilige Jacobuskerk om 16:30 uur.
Monumenten geopend van 10:30 tot 16:30 uur.
De route kan in willekeurige volgorde worden afgelegd.
Parkeren: bij kerk, bij Lopikerweg West 89 en bij ingang molenpad (zie routekaart).

Zondag 11 september 2016 alleen molen en kerk open.
Molen: open van 11:00 tot 16:00 uur.
Kerk: zondagsviering om 10:00 uur, bezichtiging van 11:00 tot 14:00 uur.

FTR