SNGL HDMRK
 
CNTNT

Eindelijk!

Het is zover! De Cabauwse Molen is in oude luister en kracht hersteld. Na 2,5 jaar stilstand draait en maalt de molen weer! De molen staat er stralend bij en leeft weer! Het beeld in het landschap klopt weer. Wij zijn in absolute hoera-stemming.

Op 29 juni zijn de wieken gestoken en vanaf 1 juli begon het ophekken. Op 8 juli zijn de windborden gemonteerd en nadat er nog een nieuwe pentegel was geplaatst, maakten de wieken op 14 juli de eerste testomwentelingen. Wat fantastische om het gevlucht weer langzaam in beweging te zien komen! Na wat bijstellen kon de molen echt “in het werk worden gezet”, dus gaan malen. Om het eerste water weer opgestuwd te zien worden was een emotioneel moment.

Afgelopen zaterdag heeft de molen als vanouds de hele dag gedraaid en gemalen. De molenmakers hebben alles opgeruimd en schoongemaakt en zijn naar de volgende klus afgereisd.

Steken van de roeden

Het steken van de roeden gebeurde met behulp van een verreiker. Deze klus was verrassend snel geklaard. Het hekwerk is volledig vernieuwd. De dwars- en lengtelatten zijn gemaakt van Russisch lerken (lariks), blijven onbewerkt en zullen langzamerhand weer grijs verkleuren. Ze zijn in gaten in de roeden gestoken en worden met wiggetjes op hun plaats gehouden.

Pentegel

De hardstenen pentegel waar de draaiende as tegenaan rust, vertoonde een kleine barst. De as moest naar voren worden verschoven om deze te kunnen inspecteren. Toen bleek dat deze in een veel slechtere staat was dan het zich eerst liet aanzien en volledig vervangen moest worden. Er is dus weer een nieuwe geplaatst. De as draait hier tegenaan, wat soepel blijft gaan door het regelmatig smeren met reuzel.

Opening

Uiteraard zal de molen weer feestelijk heropend worden. De festiviteiten zullen wij in nauwe samenwerking met het Utrechts Landschap (namens Stichting De Utrechtse Molens – de eigenaar van de molen) organiseren. Natuurlijk zullen wij onze vrienden hier ook in betrekken. Er is nog geen definitieve datum vastgesteld, er wordt gedacht aan begin oktober van dit jaar. U hoort het snel!

Bezoeken van de molen

Wilt u ook zien hoe de molen ervoor staat? Op zaterdagen kan de molen weer bezocht worden. Daarbij moeten uiteraard de geldende corona-maatregelen in acht worden genomen. Bijna iedere zaterdag van ongeveer 11:00 tot 16:00 uur is de molen te bezichtigen. Erik en Doeré Stoop zijn dan aanwezig en/of tweede molenaars Frans de Bode of Heiko Prak. (Normaal is aan de blauwe wimpel of vlag te zien dat de molenaars aanwezig zijn. Helaas is de vlaggenmast gesneuveld. Als de nieuwe mast is geplaatst, kan de wimpel weer uit en als herkenning worden gebruikt.)

Herman de Man-maand

Van 8 juli t/m 8 augustus is het Herman de Man-maand. Een maand lang verzorgt stichting Het Platteland een programma met culturele, educatieve en recreatieve activiteiten in de Krimpener- en Lopikerwaard. Herman de Man (op 11 juli 1898 geboren te Woerden, overleden op 14 november 1946 te Schiphol) was een Nederlands schrijver van voornamelijk literaire streekromans. Als kind woonde hij onder meer in Woerden, Polsbroekerdam, Benschop, Oudewater en Gouda. Er zijn vijf fietstochten door de mooie polders van de Lopiker- en Krimpenerwaard die langs plekken uit zijn leven en werk leiden. Route 2 leidt langs de Cabauwse molen, die een van de bezienswaardigheden op deze route is.

Hieronder vindt u 16 foto’s. Door op een foto te klikken wordt deze vergroot en kunt u telkens met  de rechterpijlknop naar de volgende foto gaan (of rechts midden in de foto klikken).

Video: De Cabauwse Molen draait en maalt weer op volle kracht

 

 

FTR