SNGL HDMRK
 
CNTNT

Feestelijke opening molen

De molen heeft vanaf december 2018 ruim tweeëneenhalf jaar stil gestaan. Deze periode tekende zich door planuitwerkingen, uitgebreide fondsenwerving, gevolgd door een ingrijpende en langdurige restauratie.

Op 8 oktober 2021 was het dan zover. In een kleine formele bijeenkomst stelden wij de Middelste Molen van Cabauw officieel opnieuw in werking. Na toespraken van Saskia van Dockum (directeur-rentmeester Utrechts Landschap), Nicole Bakker (directeur Stichting De Hollandsche Molen) en Paul Vesters (cultuurhistoricus Utrechts Landschap) vertelde molenaar Erik Stoop over de allesvernietigende brand in 1772 en snelle herbouw in 1773 van de Middelste Molen.

Daarna lichtte hij de vang (de “rem” van de molen) samen met wethouder Gerrit Spelt, provinciaal medewerker Parelfonds Sandra Koolsbergen en voorzitter van de Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen Mieke de Haan, waarna de molen langzaam maar zeker begon te draaien!

Op zaterdag 9 oktober deden we dit nog een keer over. Dit was de dag voor alle buren, sponsors, vrienden van de molen en trouwe ambassadeurs. Door hun grote betrokkenheid, medewerking en gulle gaven wasdit ten slotte allemaal mogelijk. Het werd een zeer geanimeerde en bijzondere dag, met veel gezelligheid, muziek, een luid meegezonfen molenlied en emotionele herinneringen.

Op zaterdag werd de vang gelicht door de heer Pot (een achterachterkleinzoon van B. Pot van firma Pot uit Kinderdijk, die onze roeden ooit heeft gemaakt), buurman en vriend van de molen  Tunnis Slootjes en mevrouw Scheel.

Mevrouw Scheel moest als meisje in de Tweede Wereldoorlog, door de winterse polders vanuit Polsbroek, een pakket voor een radiozender naar de molen brengen. Hiermee werden boodschappen voor het verzet verstuurd. Haar verhaal is beschreven in nieuwsbrief nr. 32, 2021. Zij vertelde nu haar belevenissen in geuren en kleuren aan de aanwezigen en liet zien hoe ze op de deur moest kloppen.

Het feest ging de hele dag door, het was uiterst gezellig en de hoofdrol, die was natuurlijk weggelegd voor de fier draaiende Middelste Molen van Cabauw! In de galerij hieronder een fotoverslag.

FTR