SNGL HDMRK
 
CNTNT

Roeden weer thuis

We zijn er bijna! De potroeden zijn weer in Cabauw, klaar om gestoken (teruggeplaatst) te worden.
Wat is er de laatste maanden gebeurd?

In april vonden werkzaamheden aan de koker plaats (daarin loopt de spil die de draaiende beweging van bovenwiel op het onderwiel overbrengt). Om daarbij te kunnen, hebben de molenmakers het hele bovenhuis opgevijzeld met behulp van oliepompjes en dommekrachten. Het bovenhuis kwam daardoor 20 cm hoger te staan.

Bovenaan de koker zit de bovenzetel, die op de koker is vastgezet en ondersteund wordt door vier consoles. Het bovenhuis draait op de bovenzetel, over neuten, die op de bovenzetel liggen. Zowel de neuten (hardhouten steunblokken), als de consoles zijn uitgenomen, gerepareerd en met nieuwe stukken hardhout op sterkte gebracht. De consoles zitten alweer op hun plek. De neuten liggen klaar en binnenkort komt het bovenhuis weer op de neuten te rusten.

Eind mei is een hoogwerker aangekomen en in juni zijn de trapschoren aangescherfd, de slechte traptreden vervangen en zijn de schilders aan de gang gegaan om de hele molen van een nieuwe verflaag te voorzien. Het schilderen is bijna klaar.

Woensdag 23 juni 2021 zijn de potroeden vanuit de molenwerkplaats in Limburg terug naar de molenplaats in Cabauw gebracht. Dit was weer een hele operatie. Navigeren met een lengte van 34 meter is een hele kunst. Aangekomen op het parkeerterrein van het bedrijf van Van Rossem (met veel dank voor het gebruik!) moesten de roeden met een kraan op het pad worden getild en daarna met een mallejan achter een wagen naar de molen gereden. Ze liggen nu over de boezem, te wachten om gestoken te worden.

Dit kan gebeuren als het bovenhuis weer stevig op zijn plek staat. Dat zal deze keer niet met het ouderwetse handwerk met lieren etc. gebeuren, maar met behulp van een kraan. Er moet nog wel even een brug gebouwd worden waar de kraan overheen kan rijden om bij de molen te komen. Dan kunnen, met behulp van een verreiker, de roeden gestoken worden. Nadat de roeden op hun plaats zitten moeten deze opnieuw opgehekt worden. Al het houtwerk ligt hiervoor genummerd klaar, het is in de molenwerkplaats al een keer uitgeprobeerd. Naar verwachting zal het steken van de roeden en opbouwen van de wieken in de loop van de volgende week plaatsvinden, het is nog niet bekend op welke dag.

Daarna zullen nog enkele werkzaamheden rondom de molen en het molenpad plaatsvinden, maar het eigenlijke restauratiewerk nadert zijn voltooiing. U zult begrijpen dat de vreugde bij molenaars en alle andere betrokkenen zeer groot is. De molenaars kunnen niet wachten tot ze de vang kunnen lichten om de wieken te laten draaien!

 

FTR